Късно тази нощ в 01:07 ч. българско време от космодрума

...
Късно тази нощ в 01:07 ч. българско време от космодрума
Коментари Харесай

Русия проведе успешно своето 100-тно изстрелване на ракета Протон-М

Късно тази нощ в 01:07 ч. българско време от космодрума Байконур излетя ракетата “Протон-М ” с ускорителен блок “Бриз-М ” и галактически уред “Благовест 11Л ”. Броени часове по-късно спътникът “Благовест 11Л ” се отдели сполучливо от ускорителния блок и стартира независим полет в целевата си орбита, заяви Роскосмос.

Днешното изстрелване бе 100-тно за ракетата “Протон-М ”, която е въведена в употреба през 2001 година, и 414-то в цялата история на фамилията на “Протон ” от 1965 година насам.

Космическата ракета “Протон-М ” дружно с ускорителния блок “Бриз-М ” се създават от съветското дружество ГКНПЦ “Хруничев ”. Това е главната тежкотоварна ракета на Русия. Тя може да извежда в ниска околоземна орбита 23 тона, в геостационарна трансферна орбита 6.3 тона, а в геосинхронна орбита 3.2 тона. С помощта на “Протон-М ” са изведени значимите съветски спътници от групировките “Глонасс ” и “Експресс ”, голям брой комерсиални спътници за потребностите на задгранични компании, а предходната година ракетата дебютира и в междупланетната космонавтика с сполучливото извеждане на “ЕкзоМарс-2016 ” към Червената планета.

“Благовест 11Л ” се създава под шапката на съветското министерство на защитата, само че фирмата-разработчик Решетньов твърди, че ще дава радио, телевизия и интернет и за жителите на Русия.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР