Късната болест при доматите засяга не само плодовете на растението,

...
Късната болест при доматите засяга не само плодовете на растението,
Коментари Харесай

8 супер ефективни начина, с които ще преборите болестите по доматите

Късната болест при доматите визира освен плодовете на растението, само че и листата и стъблата му. Гъбичките стават изключително дейни при съществуване на доста мокър въздух, както и при мощна загуба на роса, дневни намаления на температурата. Опасността от нея е действителна в интервала юли - август.

Болните растения би трябвало да се отстранят от корените и изгорени. Есенно време, когато се прибира реколтата, всички отпадъци би трябвало да се махнат от регионите, където са расли, да се изгорят отвън градината и почвата да се изкопае допустимо най-дълбоко.

1. Лечение с калиев перманганат

Преди да се сеят, семената се оставят за 20 мин. в 1% разтвор на калиев перманганат и по-късно да се изплакнат щедро. По време на вегетационния интервал е належащо един път седмично да се поливат добре лехите с подобен разтвор, само че слаб. Ако метеорологичните условия не разрешават, би трябвало да съберете зелените домати, да ги поставите в парещ разтвор на калиев перманганат за около  20-25 минути, след което е нужно да се избършат с мека забрадка и да се оставят да узреят.

2. Физиологичен разтвор

Ако се появят петна по листата, те би трябвало да се откъснат и храстите да се напръскат с 10% физиологичен разтвор (1 кг сол на 10 л вода). Солта прави тъничък предпазен филм по повърхността на здравите доматени листа, което предотвратява разрастването на инфекцията.

3. Инфузия с чесън

Смелете 150 g чесън или 300 g чеснови люспи, пожълтели листа  с месомелачка, по-късно прибавете 10 л вода, оставете го да кисне 1 ден и прецедете. Можете да употребявате тази инфузия няколко пъти през лятото - с период от към 10 дни.

4. Мляко с йод

Излейте 1 литър прясно мляко в кофа с вода, капнете и 20-25 капки йод,  разбийте усърдно. ози разтвор се употребява като профилактично средство.

5. Дървесни гъби

Обикновената дървесна гъба би трябвало да бъде нарязана, залята с вряща вода (1 литър на 100 г гъба), изчакайте, до момента в който се охлади, и прецедете. Пръскането се прави на период от 10 дни.

6. Третиране на свеж тор
 С тази остаряла технология може да увеличите реколтата от доматите цели 7 пъти С тази остаряла технология може да увеличите реколтата от доматите цели 7 пъти
Не е кой знае какъв брой комплицирано да получиш отлична годишна продукция домати, само че е нужно да знаеш какво да правиш. Една стара жена показа по какъв начин съумя...

Разредете 0,5 литра лопен в 10-12 л вода, използвайте за напръскване на картофите, доматите и чушките с този разтвор. Това отнасяне се постанова да се прави първоначално и в средата на юни, като в този случай растенията са по-малко заболели.

7. Третиране с пепел

Поръсете пепел върху растенията, тъй че да се утаи по стените на оранжерията, почвата, растенията. Поръсване с пепел е нужно да вършиме на всеки 3-5 дни.

8. Покриване на леглата

За да предпазите растенията от гъбички, целесъобразно е да покривате растенията с парче фолио или лутрасил вечер и в дъжд. Заразяването не се случва защото доматите  не се мокрят от росата заран.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР