Касини на НАСА прелетя по-близо до Сатурн от когато и

...
Касини на НАСА прелетя по-близо до Сатурн от когато и
Коментари Харесай

Касини направи най-близките снимки на Сатурн, които сме виждали

Касини на НАСА прелетя по-близо до Сатурн от когато и да било – и ни даде някои невероятни фотоси.

Космическият уред мина единствено на 3000км от облаците над Сатурн и на 300км от вътрешните пръстени на планетата. Това е първият път, когато Касини, а и който и да е различен уред, прелита сред Сатурн и пръстените му.

Уникалните фотоси разкриват някои завладяващи неща за Сатурн и северния му полюс. На някои фрагменти се вижда голям вихър, който бушува на газовия колос. На други, можем да забележим придвижване на облаци и стихии.

За момента фотосите са с ниска резолюция и чернобели, само че от НАСА няма да закъснеят да ги пооправят и оцветят, тъй че в близкото бъдеще ще имаме доста по-добра визия какво тъкмо виждаме.

Касини мина край Сатурн със скорост 124 000км/ч, употребявайки огромната си антена като щит при положение, че се сблъска с частици от пръстените.

Това е първото от общо 22 прелитания в този район, които Касини ще направи като част от грандиозния си край. Тази фаза от задачата стартира малко по-рано с последното прекосяване край Титан и ще завърши на 15 септември тази година, когато галактическият уред ще бъде изпратен на крах в атмосферата на Сатурн. Това ще се случи, с цел да се предотвратят вреди и замърсяване на някоя от евентуално криещите живот луни на планетата.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР