Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София

...
Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София
Коментари Харесай

Фандъкова за къщата на Яворов: Общината или държавата да я придобият

Къщата на Яворов е част от културно-историческото завещание на София и скъп архитектурен монумент, написа кметът на София Йорданка Фандъкова в позиция във Facebook.


" След новината от през вчерашния ден, че тя е оповестена за продажба от ЧСИ, разговарях с минисър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов по тази причина общината или страната да я придобият ", написа още Фандъкова.

" Къщата на Яворов би трябвало да бъде отворена свободно за жители и пълноценно да извършва функционалността на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен монумент, дружно с всички извънредно скъпи сбирки от ръкописи, книги и движимости на поета Пейо Яворов ", добавя тя.


" Къщата от десетилетия е частна благосъстоятелност. Поради отвод на притежателя да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата санкция от 100 хиляди лева Преди години беше изработен ремонт на фасадата, по положението на структурата остава тежко ", разяснява още столичният кмет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР