Кашкавал, в който част от млякото е заместено от картофено

...
Кашкавал, в който част от млякото е заместено от картофено
Коментари Харесай

Ужас! Лъжат ни с кашкавал от нишесте

Кашкавал, в който част от млякото е заместено от картофено нишесте, е новото менте на пазара за млечни артикули, настояват производители. Според Асоциацията на млекопреработвателите в България потреблението на палмово масло, което да се смесва със изсъхнало мляко при кашкавала, се измества от прибавянето на нишесте. Така цената на продукта се сваляла доста.

За кг същински кашкавал били нужни към 10 литра мляко. С индустриалните разноски и Данък добавена стойност цената му ставала близо 13 лв..

В по-евтините артикули сигурно има добавки за сметка на млякото, настояват производителите. По този метод цената можело да бъде свалена най-малко с 4 лева, защото употребяваното мляко е на половина по-малко.

Изследвания на асоциация “Активни консуматори " също удостоверяват предлагането на кашкавал от нишесте. Резултатите посочили, че в магазините има артикули с по-високо от общоприетото количество въглехидрати. Причина за това можело да е непълното зреене или прибавяне на нишесте или различен полизахарид, който се употребява като заряд и за задържане на повече вода.

Другият прийом за произвеждане на неистинен кашкавал е от изсъхнало мляко или суроватъчен белтък в композиция с хидрогенирани растителни мазнини.

От 14 януари така наречен имитиращи артикули, които не са създадени от мляко, би трябвало да се продават в магазините настрана и единствено пакетирани.Това планува смяна в разпоредба на земеделското министерство. На етикета ще е разказано с задоволително разбираем шрифт какво е наличието, написа " 24 часа ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР