Картофите се оказват изключително голям и важен източник на калий

...
Картофите се оказват изключително голям и важен източник на калий
Коментари Харесай

Картофите са най-полезни сурови, но свалят кръвното и обработени – как е най-добре?

Картофите се оказват извънредно огромен и значим източник на калий и могат да бъдат скъп съдружник в битката с хипертонията – високото кръвно налягяне, от което страда половината ни нация. Това стана причина да ви поднесем този лайфхак.

1 порция картофи ни дава 50% от дневната доза, нужна на организма от това вещество. Въпросът е, че картофите са най-полезни сурови. А ние не ги ядем по този начин. При термичната обработка се резервира единствено част от полезността. Все отново обаче тя остава даже в пържените картофи, при пюрето, даже да бъде заводско на прахуляк.

Как е най-добре да се готвят, с цел да бъдат с оптимално наличие на потребни субстанции? Да се варят или да се пекат. При пържене и пасиране се губят над 70 - 80% от позитивните им качества.

Когато приказваме за тях обаче би трябвало да обърнем внимание и на други, не по този начин положителни. Картофите да вземем за пример са с високо наличие на глюкоза, заради което покачват риска от захарен диабет и затлъстяване. Както и от инфаркт. Най-голям риск се съдържа още веднъж в пържените и пасираните картофи.

Накрая, само че не на последно място: учените са безапелационни – картофите са потребни, когато се ядат поизстинали, а в никакъв случай не трябва да ги консумираме горещи! Иначе захарният удар става нетърпим за организма.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР