Картирани са подводни и полуподводни пещери в защитена зона Калиакра

...
Картирани са подводни и полуподводни пещери в защитена зона Калиакра
Коментари Харесай

Картирани са подводни пещери в защитена зона Калиакра

Картирани са подводни и полуподводни пещери в предпазена зона Калиакра в Приморска Добруджа, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " . В Каварна са представени данни от осъществена теренна работа през есенния интервал по контракт " Проучване и картиране на разпространяването на типове природни местообитания, местообитания на типове и техните популации и установяване на природозащитното им положение в морските пространства на Република България по проект  " Натура 2000 в Черно море “, финансиран по оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 “.

Освен работа по картиране е осъществена и оценка на природозащитното положение на местообитания. Дейностите са осъществени по одобрената от Министерство на околната среда и водите методика за картиране на местообитанието. Тъй като огромна част от морските ни пещери са съсредоточени в предпазена зона комплекс Калиакра, е работено точно там. В рамките на отчетния интервал са осъществени три задачи, в които са осъществени влизания в осем пещери и пропасти. 

Спецификата на годишния сезон е наложила да бъдат предпочетени полупотопени пещери – хоризонтални, наклонени и отвесни, с достъп от брега. Повечето от тях са проходни, с два входа – от сушата и от морето. Всички изследвани пещери са във варовикова канара. Те са светли и се населяват най-вече от морски микроорганизми. Работата във всяка пещера е почнала от вземането на географски координати – ширина и дължина. Картира се и по разпоредбите, признати от Българската федерация по спелеология. Събират са хидрологични и хидрохимични данни на място. Вземат се проби и се прави оценка на населяваните съобщества – фито и зообентос. Не са открити стигобионтни организми (живеят единствено в подземните води), вток от сладки води – също.

В рамките на зимния сезон предстоят действия по проучване върху китоподобните бозайници, карагьозовите риби, върху естуари и обширни, плитки морски заливи. Това съобщи ръководителят на теренния екип по плана Венцеслав Делов. Основната цел на план " Натура 2000 в Черно море “ е довеждане докрай на мрежата Натура 2000 в морска среда, в сходство с условията на Директивата за местообитанията. 

Бенефициент по плана е дирекция " Национална работа за отбрана на природата “ в Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Всички действия в границите на плана би трябвало да приключат до 30 ноември 2023 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР