Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше

...
Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше
Коментари Харесай

Премиерът определи финансовата картина в страната като меко казано притеснителна

Картината във връзка с държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна. Това съобщи служебният министър-председател Стефан Янев по време на чуването си в Народното събрание за положението на страната.

" Установено е редовно несъбиране на данъчни приходи и отстранен следващ надзор на компаниите в страната, което разрешава да се натрупат големи дефицити в системата - било посредством имами, било посредством избягвеане на заплащания ", сподели той. 

За бюджет 2021 година в първите дни на служебното държавно управление Янев изясни, че огромна част от възможноста за преструкториране на бюджета за разноски, които не са заложени, е бил изразходван в първите 4 месеца на година.
 Стефан Янев прикани партиите да не бягат от коалиция Стефан Янев прикани партиите да не бягат от коалиция
Време е от политическо говорене да се премине в политическо деяние. Именно в това политическо деяние ще проличи отговорността, гото...

Като образец той уточни, че парите за ограниченията 60/40 и за допълнитените 50 лв. за пенсионерите, които са били заложени за цялата година, са били изразходвани при започване на април и края на май.

Той изясни, че поради това, че преходното правителноство не е направило актуализация на бюджета, е било съвсем невероятно за спомагателни разноски.

" През април са изразходвани 117 милиона за 60/40, 120 милиона за ограничения по претовареност, 22 милиона за Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция. За да продължим през юни, юли, август беше направено преструктуриране.

По отношение на приходните организации, той акцентира, че компаниите, което са получили обществени средства са с открита централизация - 3,4 милиарда са платени на седем компании.

" Започнахме инспекции на компаниите и подизпълнителите, с цел да се ускори контролът. Установено е голямо разходване на държавен запас за инхаус поръчки. Рекордьор е АПИ ", сподели министър председателят. 
 Йордан Цонев: Движение за права и свободи е твърдо срещу да има министри от служебния кабинет в постоянния Йордан Цонев: Движение за права и свободи е твърдо срещу да има министри от служебния кабинет в постоянния
„ Като фенове на процеса по желание на кабинет, това което виждаме ни отдалечава от съставянето на държавно управление. Защото политическа...

" Беше открита ниска събираемост. От 2017-2020 година са отписани 10 милиарда отговорности. Най-големият дебитор е натрупал 161 милиона лв. отговорности. Агенция " Митници " - чакаме събираемостта да е над 1 милиард лв. до края на 2021 година Направихме нужното да подобрим приходите, да запазим финансовата непоклатимост, с цел да може Народното събрание да вземе решение за преструктуриране на бюджета ", добави Янев.

На въпрос на Пламен Данаилов от " ИТН " по отношение на с кои партии е била разисквана актуализация на бюджета и за какво в него са залегнали избори 2 в 1. Служебният министър председател отговори, че е разисквана със обществените сътрудници.

" Вероятността за избори 2 в 1 не е въпрос на политическо решение. Бюджетът е заложен да има задоволително пари и за двата сюжета. Моля, не влагайте политически подтекст ", акцентира той.

" Президентът Радев преди година, разяснявайки ограниченията на тогава настоящото държавно управление загатна, че те би трябвало да бъдат целенасочени, навременни и безплатни - по какъв начин се съобразихте? ", коемнтира Томислав Дончев от ГЕРБ. 

" Не единствено България, само че и Европейски Съюз постановиха стандарт за помощ на бизнеса. Не мисля, че държанието на служебното държавно управление се разграничава от останалите страни ", отговори Стефан Янев. 

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР