Картината на американския художник Джаксън Полък, която бе открита у

...
Картината на американския художник Джаксън Полък, която бе открита у
Коментари Харесай

Открита в мазе зад бидон със зеле: Уникалната история на картината на Полък, озовала се в България

Картината на американския художник Джаксън Полък, която бе открита у нас, има на гърба си щемпел за утвърждение от секцията „ Визуална агитация на Централния комитет на Румънската комунистическа партия “. Произведението на изкуството разполага и с автограф на починалия деспот Николае Чаушеску, оповестява „ Телеграф “.

Ако се потвърди тяхната достоверност, ще се обясни и дали фактически е била част от сбирката на румънския деспот.Картината се прави оценка на 50 милиона долараи беоткрита при присъединяване на българската полиция в интернационална интервенция за трафик на творби на изкуството. Едновременно са билизадържани гърци и българи, защото творбата на изкуството, преди да стигне до България, е било укривано в Гърция.

От гърба на картината излиза наяве, че тя е подарък на румънския деспот Николае Чаушеску от посланик. Но има и по-стар надпис, посвещение от самия Джаксън Полък, написано на 16 септември 1949 година на известната американска актриса Лорън Бакол. „

Посвещава се на моята надарена другарка Лорън Бакол, цветущ рожден ден “, е посланието на гърба на картината, което е съпроводено и от подпис от художника. Отпред в долния десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник.

Пътят Пътят на картината от Холивуд до Румъния обаче може и да не е чак толкоз огромна мистерия. Майката на холивудската звезда Лорън Бакол - Натали Бакол, е от Яш и е румънска еврейка имигрантка в Съединени американски щати. Лорън Бакол е родена като Бети Джоан Перске на 16 септември 1924 година в Ню Йорк. Баща й е Уилям Перске с полско-еврейски генезис. Семейството й е от междинната класа. Баща й работи като търговец, а майка й - като секретарка.

Двамата се развеждат, когато Лорън е на пет години, и по-късно тя рядко вижда татко си. Бакол е една от най-популярните актриси от 60-те години на предишния век. Тя умря през 2014 година в Ню Йорк. Развива впечатляваща кариера, има и номинация за „ Оскар “ за ролята си във кино лентата " Огледалото има две лица ". Експерти За да се обясни достоверността на картината, от българска страна са влезнали в контакт с прокуратурата в Румъния.

Има единодушие при нужда да се изпратят специалисти от Букурещ в София, а даже в случай че се наложи, творбата на Джаксън Полък да бъде пратено за експертиза в Румъния. На този стадий е известно, че творбата не е излагана на никое място и по тази причина отговорът за достоверността й е от извънредно значение за следствието.

Хора, които са живели по времето на комунистическия режим и са общували с Николае Чаушеску, знаят, че той е бил огромен познавач на изкуството. В сбирката му има творби, които не са оригинали, само че са правени съвсем като същинските.

Комитетът по просвета към румънската компартия персонално се е заел с подбора на художниците, които са избирани да рисуват картини по повеля на диктатора. Изискването е било да изпипват деликатно детайлите до последна детайлност.

Затоваима подозрения, че картината на Джаксън Полък може да е доста добър фалшификат. Версии Една от версиите е, чекартината е изнесена скрито дружно с други скъпи творби на изкуството по време на „ Кървавия протест “ през 1989 г.Николае Чаушеску и брачната половинка му Елена бягат с хеликоптер, спасявайки се от тълпите, обкръжили телевизионния център в Букурещ. Двамата стигат до резиденцията си Снегов, а по-късно не престават с лек автомобил.

Спрени са обаче в центъра на румънския град Търговище и са задържани. След това са изправени пред арбитражен съд, наказани на гибел и разстреляни точно на Коледа, 25 декември 1989 година.

Приживе щерка им Зоя не бе съгласна с тази версия и настояваше с непрестанни искове към прокуратурата на Румъния, правосъдните инстанции и Министерството на защитата, с цел да се узнаеокончателно истината за гибелта и погребението на родителите й. Бе посветила последните дни от живота си на тази идея. През ноември 2006 година Зоя Чаушеску умря на 56-годишна възраст в Букурещ от рак на белия дроб.

Според една от хипотезите картината дружно с други скъпи предмети и творби е била съхранявана от нея й брачна половинка й Опрян. Друга версия свързва брат й Нику Чаушеску с изнасянето на полезности, само че тя е по-малко евентуална, защото той лежи в пандиза до ноември 1993, след което е освободен по здравословни аргументи.

Три години по-късно издъхва и е заровен в гробището Генча в Букурещ, където са гробовете на Николае и Елена. При всички положения обаче е реалност, че невижданата до момента картина попада в ръцете на контрабандисти. Изнесена е в Гърция, има данни, че е съхранявана на остров Крит.

Ако се потвърди, че е същинска, румънските управляващи могат да подхващат стъпки да я изискат. Картината открита зад бидони със зеле Към момента следствието сочи, че арестуваният български жител, у който е открита картината, я е съхранявал единствено краткотрайно. Бил е в ролята на пощальон и е трябвало да я съобщи, с цел да бъде продадена.

Картината е открита, скрита в мазе зад бидони със зеле. При разпитите мъжът твърди, че не знае дали картината е достоверна или не, както и каква е цената й. Категоричен е, че не е притежател на творбата.

БЛИЦ напомня, чесъвместната интервенция по разкриването на картината бе извършена на 18 март по едно и също време в София, Атина и на остров Крит. В Гърция също се организират разпити на арестуваните като част от проведена незаконна група за трафик на творби на изкуството.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР