Картина на Ермира Мурати, известна и под псевдонима Oранжевото момичe

...
Картина на Ермира Мурати, известна и под псевдонима Oранжевото момичe
Коментари Харесай

Скандална целувка: Заплашват художничка заради провокативна картина

Картина на Ермира Мурати , известна и под псевдонима Oранжевото момичe (Orange girl), на която президентът на Сърбия Александър Вучич и министър председателят на Косово Албин Курти се целуват по устните на оранжев декор, провокира вълна от закани към художничката, съобщи Ройтерс.

„ Виждам връзката им (на Вучич и Курти) като актьорско зрелище … и косоварите, както и сърбите, ние всички гледаме едно и също шоу “, сподели Мурати за Ройтерс.


Лидерите на двете страни ще се срещнат през днешния ден в Брюксел , с цел да обсъдят предлагането на Европейски Съюз за съглашение посред им, като се чака заканите против художничката да не престават поради актуалността на тематиката, показва организацията.

„ Колкото и дълбока да е безредната връзка сред Косово и Сърбия, мисля, че младите обичат мира повече от всичко друго “, съобщи Мурати.

Художничката разгласява фотоси на картината си на 17 февруари, когато Косово отпразнува 15 години от оповестяването на независимостта си .

„ Историята помни целувки в моменти на болежка и прощаване. Но историята също по този начин ни напомня целувки на приятелство и даже изменничество. Ще бъде ли тази една от тях? “, написа Мурати под обявата си във Фейсбук.

Хиляди разясниха обявата на Мурати, като болшинството мнения съдържаха език на омразата и даже смъртни закани .

Това не е първият случай, в който Ермира Мурати получава закани, свързани с картините ѝ, напомни Ройтерс. Миналата година тя показа картина, на която двама мъже, облечени в обичайни албански носии, се целуват по устните. Картината бе в поддръжка на гей общността в Косово, където мощно консервативното общество към момента не приема изцяло хомосексуализма.

Мурати разяснява, че заканите не могат да я спрат , тъй като е привикнала с тях, а картината ѝ този път носи напълно политическо обръщение.

„ В момента, в който реагират (негативно), знам, че посланието ми е достигнало до вярното място. Така се основава спор “, съобщи Мурати.

Напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия отхвърля да признае.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР