Карта Българин“ може да реши кадровия проблем в сектораТова са

...
Карта Българин“ може да реши кадровия проблем в сектораТова са
Коментари Харесай

ВМРО след среща с БХРА: Общините могат да помогнат на ресторантите и хотелите като намалят различните такси

Карта „ Българин “ може да реши кадровия проблем в бранша
Това са част от решенията, до които стигнаха представителите на Вътрешна македонска революционна организация и БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация) на среща, на която беше разисквана рецесията в ресторантьорския и хотелиерския бизнес. В разследване на пандемията от Ковид-19 и подхванатите противоепидемични ограничения точно заведенията за хранене и хотелите се оказаха едни от най-потърпевшите. Хиляди обекти в бранша затвориха, а доста хора, които работеха там, се пренасочиха към други специалности, търсейки сигурност. Това провокира и сериозен кадрови недостиг.

В нашия бранш се натрупаха проблемите. Съчетаха се здравната, икономическата и енергийната рецесия и това докара до рецесия като цяло в бранша. Натискът е извънредно сериозен и стана нетърпим, тъй като сме притиснати и от кадровия проблем. Много хора се отхвърлиха от бранша, не сме атрактивни. Кърпихме с фрагменти от други страни, само че в този момент към този момент и това остава под въпрос, сподели Атанас Димитров – зам.-председател на БХРА.

Според него с изключение на чисто административната тежест, която основават срочните визи за служащите от други страни, проблем провокират и споровете в страни като Украйна и Казахстан.

Целият режим на визите би трябвало да се преразгледа, както и цялата процедура. Това утежнява доста нещата. Административните ограничавания са сериозен проблем, добави картината Бранимир Миланов, който също е зам.-председател на БХРА. А Атанас Димитров добави, че рецесията с квалифицираните фрагменти не е единствено при хотелите и заведенията за хранене, а е във всички браншове.

Съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди обърна внимание, че партията неведнъж е повдигала тематиката за облекчаването на режима за работа на българите от разнообразни общности отвън страната без българско поданство. Той напомни и законодателните промени, които бяха импортирани, само че бяха гласувани единствено на първо четене в 44-тото Народно събрание. Те предвиждаха бърз режим на издаване на карта „ Българин “, която да обезпечава престояване, работа и обучение в България на българи без българско поданство, каквато е огромната ни общественост в Украйна. Също по този начин през вчерашния ден той пусна и по тематиката.

Това може да се случи и с ваша помощ. Мерките са подготвени, написани и нямат колизия с европейското законодателство. Само от страната зависи да се одобряват. Те могат безусловно за седмица да се одобряват. От Украйна, изключително в този момент, биха пристигнали младежи, даде образец Сиди.

Ние убедихме и синдикатите за това. Те бяха срещу с претекст да не се лишават работни места на българи. Но към този момент и те са съгласни. Ако се обединим, можем да реализираме резултат. Има прецеденти в Полша, в Унгария сходни документи като карта българин. Това е изцяло реалистично, добави го другият съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов.

Карлос Контрера – ръководител на „ Патриоти за София “ в СОС, обърна внимание на самата процедура по обработването на документите.

Основният проблем съгласно мен е административното напредване на документите. Това зависи от Агенцията по заетостта. Следващото условие е електронизация на този развой и вдишване на ясни задължения за периодите. Нашият сезон е къс и процесът би трябвало да се усъвършенства, уточни Контрера.

Веселинов акцентира, че въпреки и непредставена в Народното събрание сега, Вътрешна македонска революционна организация има съществено посланичество в общините в цялата страна. Според него общинските съветници и кметовете могат да подемат една обща самодейност по места за унищожаване на ограниченията и облекчение под някаква форма на бизнеса, с което се съгласи Атанас Димитров.

Тротоарното право, изтичащите прекатегоризации също е значим въпрос. Таксите не са занемаряване, тъй като това е съществено перо и сумите се дължат без значение дали и какъв брой работиш. Туристическата такса също може да се намерения да се редуцира. Самата политика е проблематична, сподели още той.

А Бранимир Миланов акцентира значимостта на бъдещи ограничения от страна на общините и страната:

Ще ни би трябвало помощ отвред, тъй като другояче не виждам по какъв начин могат да бъдат решени нещата. Потребителската кошница на хората е толкоз лимитирана, че към този момент рядко могат да си разрешат да отделят пари за кафене или ресторант.

В хода на срещата представителите на Вътрешна македонска революционна организация и БХРА се договориха за взаимни дейности, които да доведат до координирани оферти в общините в интерес на бизнеса, които общинските съветници и кметовете на войводите да внесат по места.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР