Карловското село Дъбене събра на стадиона художници, музиканти и експериментатори

...
Карловското село Дъбене събра на стадиона художници, музиканти и експериментатори
Коментари Харесай

Художници и музиканти правят фестивала Арт Камп под Балкана

Карловското село Дъбене събра на стадиона художници, музиканти и експериментатори от България, Франция, Белгия и Германия на първия Арт Камп фестивал в района. В продължение на цяла седмица те рисуват, основават новаторски творби, изнасят концерти, а в това време на няколко пъти пред тези дни вършат креативен работилници за деца на разнообразни тематики и с разнообразни материали. Идеята и самодейността са на художничката Пенка Минчева, известна като участник и съорганизатор на десетки артистични събития у нас и в Европа. А тази пролет тя провежда креативен работилници „ Мобилно ателие “ в няколко села в Карловска и в Калояновска община. Тогава планът и бе подсилен от Национален фонд „ Култура “, а сполучливата му реализация роди концепцията мобилните ателиета на прераснат в артистичен фестивал.



Нашите планове са Арт Камп в да се откри в Дъбене като годишен конгрес на номадски принцип, да посреща нови пътуващи актьори, които да основават тук своите новаторски творби. Убедена съм, че средата тук в сърцето на Розовата котловина, животът на хората в Дъбене ще извади артистите от зоната им на комфорт и ще ги предизвика да основат забавни произведения. Арт Камп е и изключителна опция за взаимна работа на децата и артистите, счита Пенка Минчева.

Идеята на часа бе поддръжка от кмета на Дъбене Николай Ковачев, Дъбенска етерична компания, Акосист Агро, кръчма „ Дъбене “, семейството Шойлекови, винарска маза „ Трагата “, Стайко Читов, доброволците Галин Семков и Любен Кучков.

На стадиона в Дъбене се редуват музикантите Шарлоте Шеер от Германия и Даниел Ситбон от Франция, последвани от паметна Дъбенска група, позната в цялата България с впечатляваща си фолклорна стратегия. Вечер на екрана се прожектират филми за деца и възрастни, а малко по-късно мотор на купона става DJ Милен Гусев.



Вечер артистите, пристигнали от близо и надалеч, както и домакините – Пенка и нейните съидейници от Дъбене, остават да спят на стадиона. Още първия ден те разпънаха палатки на зелената трева.

Аз пребивавам на няколко метра от стадиона, само че оставам да преспивам тук, показа художничката. Идеята е да се потопим напълно в тази атмосфера и дружно, само че всеки по собствен метод, да съпреживеем страстта, изяснява тя.

В тази атмосфера работят и няколко художници от България, Германия и Франция. Техните произведения, както и рисунките на децата ще бъдат подредени в галерия. Произведенията ще бъдат експонирани в постройката, в която в годините на соца са били канцелариите на Аграрно-промишления комплекс. Тя е в центъра на селото и от години е необитаема. В навечерието на форума, до момента в който обсъждахме желанието да създадем на Арт Камп, се роди концепцията изложбата да бъде в тази постройка. За да се случи това един от съидейниците и спомоществователите на фестивала я купи, описа Пенка.

Фестивалът Арт Камп ще продължи да 6 септември. Целта е този конгрес да срещне хората от селото по допустимо най-достъпен метод с изкуството, изяснява инициаторката на артистичното събитие
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР