Карлово поема общински дълг в размер на 5 милиона лева.

...
Карлово поема общински дълг в размер на 5 милиона лева.
Коментари Харесай

Карлово тегли 5 милиона кредит за стари дългове

Карлово поема общински дълг в размер на 5 милиона лв.. Местният парламент даде единодушието си кметът Емил Кабаиванов да подпише контракт за заем с финансова институция, контракт за необикновен залог и всички нужни документи, свързани с кредитната договорка.  

Преди предлагането за поемането на този дълг да бъде импортирано в Общинския съвет, администрацията провежда публично разискване. То се организира на 6 март, а присъстващите жители не дадоха оферти и съответни мнения по изложби план.  

Сумата от 5 милиона лв., която ще бъде изтеглена от банка като заем от общината, ще покрие просрочени отговорности на администрацията, насъбрани през последните години към снабдители на услуги от друг  характер.  А общият размер на тези отговорности  към края на февруари е 6 755 549,18 лв..  

Според признатото от Карловския парламент решение, дългът от 5 милиона лв. дружно с лихвата, която авансово се пресмята на оптималния размер от 4.5%, ще бъде изплатен за период от 10 години.  

Наличието на просрочени отговорности основава съществени проблеми в работата на община Карлово. Това затруднява и обслужването на настоящите разноски и отговорности, съобщи кметът Емил Кабаиванов. Голяма част от контрагентите подхващат  принудителни дейности за събиране на своите вземания. Това води до заплащане от страна на общината на обилни по мярка лихви за забавено заплащане, разходи и такси за водене на правосъдни каузи. Непрекъснатите запори, които постановат частните и държавни правосъдни реализатори, затормозяват осъществяването на бюджета и дейностите на общината, изясни Кабаиванов. Според него доста постоянно разноските по каузи, лихви и такси на частни правосъдни реализатори надвишават неколкократно размера на задължението. Освен това при непрекъснатите запори се нарушава ритмичността в разплащанията по настоящи контракти.  

Последната смяна на Закона за общинския дълг, която влезе в действие от 1 януари,  дава опция на общините да поемат задължения за разплащане на просрочени отговорности. Идеята за прилагане на банков заем за разплащане на просрочени отговорности не е нова за община Карлово, само че нейното осъществяване влиза в ход едвам след тази смяна в закона.  

Кметът на общината ще избере финансова институция, от която да бъде взет заемът, стана ясно от решението на Карловския парламент. А през тази година общината ще изплати сумата от 1 557 716,70 лв. по този дълг, откакто вземе  кредита. При заложения оптимален лихвен % от 4,5 на 100 месечният размер на лихвата ще бъде 18 750 лв., а общият размер на лихвите през тази година няма да надвиши сумата от 187 500 лв.. През 2019  година заплащанията по дълга ще бъдат 785 747 лв., разяснява Кабаиванов по време на дебатите на съвещанието на Общинския съвет.   

Осигуряването на запас от 5 милиона лв. ще даде опция на общината бързо да се разплати с кредиторите си, изясни кметът. Кредитът ще бъде гарантиран с основаване на необикновен
залог върху сегашни и бъдещи парични вземания, представляващи доходи на общината.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР