Карлово. На Велики понеделник в зала Васил Караиванов“ на Община

...
Карлово. На Велики понеделник в зала Васил Караиванов“ на Община
Коментари Харесай

Пловдив: В Карлово беше представена книга за родното село на бащата на Васил Левски – Отец Паисиево

Карлово. На Велики понеделник в зала „ Васил Караиванов “ на Община Карлово беше показана книгата на Стойко Загорчев „ Родна стряха „ Кочмаларе “, село Отец Паисиево “. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ - Пловдив от Община Карлово. Книгата показва част от историята на селото, отечество на огромните бунтовници, Гарибалдийците Георги /Гюро/ Начов – Върли Гюро и Нено Маринов – хайдут Нено. От село Отец Паисиево произлиза и родът на бащата на Васил Левски – Иван Кунчев. „ Необходимо е да пазим и съхраняваме родовата памет, освен за нас, само че и да я предаваме на идните генерации, с цел да можем да оцелеем в бурното море на живота. Такъв образец е представянето на тази книга през днешния ден “, сподели пред присъстващите в залата заместник-кметът на община Карлово Антон Минев и връчи на Стойко Загорчев сребърна значка с облика на Васил Левски. Директорът на Исторически музей – Карлово Мария Деянова показа книгата, като означи по-забележителните исторически обстоятелства и данни за село Отец Паисиево, които създателят е издирил и съхранил през годините с доста труд. Поздрав за всички, пристигнали на представянето на книгата, бе музикалното осъществяване на надарената Зорница Чавгарова.
„ Пиша книгата за всички кочмаларци, живеещи в селото, и за тези, които са го напуснали, както и за новодошлите, за техните роднини и фенове на селото ни. Нека те да описват на идните генерации за това прелестно село „ Родна стряха “ на толкоз известни герои, отдали живота си на майка България. Нека се гордеят с тази история “, споделя създателят на книгата. Той изрази желанието си в българските учебни заведения да бъде въведен час, в който да се учи историята на родното място.
Стойко Загорчев е роден на 10 април 1939 година в с. Отец Паисиево. Основното си обучение приключва в родното си село, след което учи в Механотехникума в гр. Карлово. Приет е и приключва НВТУ „ Васил Коларов “ на Военновъздушни сили в град Горна Оряховица и се дипломира като механик по самолета и мотора. През 1986 година се пенсионира като авиатор – борден механик. Няколко години живее и работи в Полша, след което се завръща в България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР