Карлес Пучдемон Основните каталунски сепаратистки партии се договориха да преизберат

...
Карлес Пучдемон Основните каталунски сепаратистки партии се договориха да преизберат
Коментари Харесай

Пучдемон се кани да управлява чрез видеоконферентна връзка


Карлес Пучдемон

Основните каталунски сепаратистки партии се договориха да преизберат по-късно този месец Карлес Пучдемон за началник на самостоятелната област Каталуния, съобщи Асошиейтед прес.

Пучдемон, който оглавяваше каталунското районно държавно управление, бе отхвърлен от поста от централната власт в Мадрид след референдума за самостоятелност на Каталуния, разгласен за противозаконен от испанското правораздаване. Оттогава Пучдемон е в Брюксел и в случай че се върне вкъщи, ще бъде неотложно задържан за протест и опит за обособяване на Каталуния от Испания.

На 21 декември в Каталуния имаше нови избори за локален парламент. Тогава най-вече гласове завоюва партията " Гражданите ", само че сепаратистките партии - " Заедно за Каталуния " на Пучдемон и " Републиканска левица на Каталуния " на Ориол Жункерас, получиха нежно болшинство в районния парламент.

Жункерас, някогашен вицепремиер на Каталуния, е в затвор в Испания по обвинявания в протест и фракционизъм.

Испански медии оповестяват, че нощес в Брюксел Пучдемон се е срещнал с генералния секретар на " Републиканската левица на Каталуния " Марта Ровира. Пучдемон е получил нейната поддръжка за преизбирането му отпред на Каталуния. Говорители на двете каталунски партии, поискали да запазят анонимност, потвърдиха медийните информации.

Кандидатите за премиерския пост на Каталуния произнасят тирада пред Народното събрание, преди депутатите да гласоподават за тях. Говорителят на " Републиканската левица на Каталуния " сподели, че Пучдемон ще предложи да приказва по видеоконферентна връзка от Брюксел пред каталунския парламент по-късно този месец.

Друг вид е народен представител от партията на Пучдемон да прочете наложителната тирада, която претендентът за министър председател би трябвало да произнесе преди гласуването в Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР