Кърлежи сеят балкански грип, познат още като ку-треска. Това показват

...
Кърлежи сеят балкански грип, познат още като ку-треска. Това показват
Коментари Харесай

Пазете се! Кърлежи сеят балкански грип

Кърлежи сеят балкански грип, прочут още като ку-треска. Това демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

От началото на годината у нас са засечени 7 случая на ку-треска. За съпоставяне, през същия интервал на миналата година не е регистриран нито един болен. Освен посредством захапване от кърлеж с балкански грип можем да се заразим и от болно животно – крава, коза или овца, оповестява " Телеграф ".

Това може да се случи при поемане на пръски и прахуляк, съдържащи причинителя, или при изразходване на инфектирани артикули. Ку-треската докарва признаци, които мощно наподобяват на същински грип – главоболие, висока температура и мускулни болки. Често затруднение е пневмонията.

Взрив

Най-големият гърмеж в България е регистриран в края на 1992 година в Панагюрище. Заболяването почнало като грипна зараза с повече от 2000 случая на остри респираторни болести, кашлица и бронхопневмония. Няколко години по-късно в същия регион е записана повторна вълна. През 2004 година в Ботевград е записано друго огнище, което визира повече от 200 души. Само преди три години пък 14 позитивни проби са засечени в четири ферми в Ямболско. Други ендемични зони са Ихтиман и Елин Пелин, Стара Загора, Благоевград, Враца и Варна.

Според специалистите, с цел да се предпазим от балканския грип, би трябвало освен да внимаваме за захапване от кърлеж, само че и да обработваме изключително деликатно животинските артикули и най-много домашното мляко, което би трябвало да се употребява единствено след термична обработка.

Инфекция

Доказателство, че кърлежите към този момент пълзят в близост, са и случаите на лаймска болест. Всяка седмица у нас се записва по един инфектиран. Всъщност лаймската болест е една от най-разпространените инфекции, излъчени с кърлежи. Сред признаците са нарастване на лимфните възли, изнемощялост, температура, болки в мускулите и ставите, главоболие. Най-характерно обаче е аленото леке, което се появява на мястото на ухапването. То се назовава биволско око. Много е значимо да се потърси лекарска помощ незабавно след появяването му, тъй като лаймската болест протича в няколко стадия и антибиотичното лекуване би трябвало да стартира допустимо най-скоро.

Бум на гастроентерити

Данните на НЦЗПБ демонстрират нарастване на случаите при редица болести. Само за седмица в страната са регистрирани над 60 души с гастроентерит и ентероколит, а от началото на годината броят им е 614. За същия интервал на миналата година са били регистрирани едвам 156 случая. Почти двоен растеж има и при вирусния хепатит. Миналата година са били потвърдени 65 заболели, а от началото на тази – 123. Повече са и случаите на вирусни менингити и менингоенцефалити. За първите шест месеца на годината са регистрирани 13 пациенти, а за същия интервал на предходната – 5. Друго заболяване, което бележи пробив с 30 регистрирани случая, по отношение на 16 за м.г., е салмонелозата.

В страната е регистриран и гърмеж на скарлатина и варицела. За по-малко от два месеца са открити 1402 случая на скарлатина, при единствено 27 такива за същия интервал на 2022 година Заразените с варицела пък доближиха съвсем 7000 при малко над 2000 година по-рано. През последните две седмици обаче се следи прочут спад на новите случаи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР