Карл Бенц, изобретател, инженер, (1844 - 1929); Готлиб Даймлер, изобретател,

...
Карл Бенц, изобретател, инженер, (1844 - 1929); Готлиб Даймлер, изобретател,
Коментари Харесай

Даймлер и Бенц, които задвижиха човека по суша, въздух и вода

Карл Бенц, откривател, инженер, (1844 - 1929); Готлиб Даймлер, откривател, инженер, дизайнер и фабрикант, (1834 - 1900)
Произход: Бенц - немец, приблизително семейство - наследник на влаков машинист; Даймлер - немец, приблизително семейство - наследник на пекар

Образование: Бенц - ключарство в техническо учебно заведение, инженерство в Политехниката в Карлсруе със специализация по локомотивите; Даймлер - занаятчийско учебно заведение - оръжеен занаятчия, Училище по промишлени изкуства в Щутгард, специализира по локомотивите в Щутгардската политехника

Интереси: локомотиви, техника, инженерство, дизайн, бизнес, мотори с вътрешно горене

Известни с: Бенц - „ Бенц патент моторкар “ - първият триколесен автомобил в света; Даймлер - първият мотоциклет и първият четириколесен автомобил с мотор с вътрешно горене, първият " Мерцедес " - 1902; през 1926 се основава обединената компания „ Даймлер - Бенц “ с мото „ Машини за земя, въздух и вода “

Даймлер и Бенц са свързани в съзнанието ни, само че мнозина даже не подозират, че това са фамилните имена на двама души, които в никакъв случай не се срещат очи в очи. Те не се познават.

Това са типичните просташки смешки на ориста. Но има и още.

Автомобилът „ Мерцедес “, който свързва популярните имена, е основан през 1902 година Но без присъединяване на Готлиб Даймлер и Карл Бенц . Прави го третият – Вилхелм Майбах, конструктор и дизайнер. А автомобилът е наименуван на Мерцедес, дъщерята на богатия вложител Емил Йелинек. Тогава Готлиб Даймлер е към този момент мъртвец, а Карл Бенц е надалеч от концепцията за обща компания. Но звездата с трите лъча към този момент съществува като знак на моторите, които движат индивида по суша, въздух и вода.

Всичко стартира през 1900 година, когато Емил Йелинек желае от Майбах спортна кола с 35 конски сили и дава обещание да вложи 550 000 златни марки в Даймлер Моторен Гезелшафт. Условията му са елементарни: „ Искам кола не от през днешния ден или на следващия ден, а от другиден “. И още две – колата да се кръсти на щерка му Мерцедес, а той да е дилър за Франция, Австрия, Унгария, Белгия и Съединени американски щати.

Преди Коледа на 1900 година Йелинек посреща в Ница първия автомобил, който развива скорост от 60 км. в час и печели надпреварата в града. Пол Мейан, началник на Френския авто клуб, споделя: „ Току-що влязохме в ерата на „ Мерцедес “ - рядко френско самопризнание за немския механически талант.
До първия „ Мерцедес “ Даймлер и Бенц минават дълъг път
Поръчките валят и за четири години заетите в „ Даймлер “ се усилват над 6 пъти. През 1902 година името „ Мерцедес “ става запазена марка за цялата автомобилна продукция, а Йелинек се прекръства на Йелинек-Мерцедес и подмята: „ Това евентуално е първият случай в света, когато татко взема името на щерка си! “

До първия „ Мерцедес “ обаче, автомобилните гении Даймлер и Бенц минават дълъг път.

Готлиб Даймлер е роден през 1834, а Карл Бенц през 1844. Бенц е дете-чудо, на 15 години е признат в политехниката в Карлсруе и се ориентира към фината механика, само че след това се обръща към локомотивното инженерство. През 1871 година той купува механична работилница в Манхайм, създава двутактов петролен мотор и патентова устройства, които подкрепят свързването на мотора с автомобила и придвижването му.

Готлиб Даймлер пък учи за оръжеен занаятчия, само че се обръща към инженерството, приключва висше учебно заведение за индустриални изкуства и също специализира в локомотивите. Той се среща с Вилхелм Майбах, 15-годишен сирак и изявен механически талант. Двамата основават компания и вършат личен мотор, само че съседите се стряскат от шума и викат полиция, подозират, че фалшифицират пари.
Големият пробив и на двете страни е през 1885
Големият пробив и на двете страни е през 1885 година Тогава Даймлер и Майбах вършат първия в света мотоциклет, задвижван от мотор с вътрешно горене, а след това поставят подобен мотор и на лодка. Карл Бенц пък основава „ Бенц патент моторваген “ – първият автомобил в света.

Вагенът е смешна триколка - файтонджийска капра, закачена на три велосипедни колела - Бенц още не е измислил кормилото с двустранно въртене, с цел да ръководи четири колела. В патента от януари 1886 година вагенът е разказан като „ автомобил, задвижван от газ “ - а в действителност от бензинови изпарения, смесени с О2 и запалени от искра. Колата тежи към 100 кг., моторът е едноцилиндров, двутактов, с мощ 2/3 конска мощ.

Машината е сложна за ръководство и при първата проява се забива в дувар. Следва рационализиране, Модел 3 взе участие на ревюто в Париж. Продажби обаче няма, публиката е внимателна, а и Бенц избира да създава колата, не да се занимава с реклама и продажби.

Но брачната половинка му, Берта, през 1888 година взима колата скрито и с двете деца прави странствуване от 180 километра – от Манхайм до Форсхайм и назад. Тя се оправя прелестно с ремонтите, които се постановат по пътя и стопира пред няколко аптеки за бензин. Пътуването е сензация, а концепцията, че даже жена може да се оправи с автомобила, подвига продажбите, въпреки че цената не е ниска - 600 имперски немски марки, над 4 300 днешни $.

През 1886 година, когато Бенц взима патента за моторваген, в Щутгард Даймлер и Майбах поръчват карета американски модел, на която поставят своя нов мотор и по този начин основават първия четириколесен автомобил, който е с 1.1 конски сили мощ и скорост 16 км. в час.
Конкуренцията сред Даймлер и Бенц е жестока
Лавината се отприщва – вършат се нови модели, порастват скоростта и мощността, съществена реклама са надпреварите, а продажбите са стремглави. Конкуренцията сред Даймлер и Бенц е жестока, те даже се съдят за някакъв патент, само че не се срещат в съда. Веднъж се озовават в една и съща зала на банкет, само че, както написа Бенц: „ Веднъж го видях в Берлин, само че когато приближих и желаех да го срещна, той се шмугна в тълпата и изчезна “. Това е през 1897 година, а три години по-късно слабото сърце на Готлиб Даймлер го предава.

Освен коли, от двете заводи излизат първите рейсове и камиони, моторите им задвижват цепелини, лодки, кораби, самолети, военни машини в Първата международна война. След войната обаче стопанската система на Германия е в колапс, продажбите падат и компаниите Даймлер и Бенц си дават сметка, че по-лесно ще оцелеят, в случай че се обединят. Правят го през 1926 година, фамозната звезда с три лъча на Даймлер-Мерцедес се вписва в кръга с венците на Бенц и този съюз е жив близо 100 години.

Карл Бенц умира на 84, през 1929 година, от пневмония. Няколко месеца по-късно си отива и Вилхелм Майбах. Небесата си ги прибират, с цел да получат най-сетне и те някои от страхотните земни коли.

Фейсбук конгрес
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР