Карина Караиванова, председател на КФН. © Анелия Николова [Капитал] Още

...
Карина Караиванова, председател на КФН. © Анелия Николова [Капитал] Още
Коментари Харесай

КФН отне лицензите на "Бета корп" и "Прогресива трейдинг"

Карина Караиванова, ръководител на КФН.

© Анелия Николова [Капитал] Още по тематиката
Финансов лъжец на телефона

Некоректни сдружения, представящи се за капиталови медиатори, организират нападателен маркетинг и заблуждават консуматори, че влагат спестяванията им, предизвестява КФН
6 юли 2018
Компании заблуждават клиенти с имена, близки до тези на капиталови медиатори

КФН предизвести да не се дават и подреждат пари на мнимите търговци на скъпи бумаги
17 май 2018
КФН и призраците на договорката за " Доверие "

Част от лицата към опита за покупка на най-голямата пенсионна компания в България се сблъскаха с регулатора в опита си да основат финансова група
1 дек 2017 Комисията за финансов контрол (КФН) лиши лицензите на капиталовите медиатори " Бета корп " и " Прогресива трейдинг " на последното си съвещание в понеделник. Решението за първото сдружение идва малко повече от шест месеца, откакто регулаторът назначи квестор в него и спря пълномощията на управлението му за три месеца, считано от началото на декември 2017 година

Година по-рано собствеността в " Бета корп " беше заменена, като в медиатора влязоха 11 лица с по под 10% дял, което официално заобиколи и условието КФН да се произнесе по договорката. Част от новите притежатели тогава се свързваха с някогашните неуспели купувачи на ПОД " Доверие ", които редом изграждаха и мрежа от свързани финансови компании.

Без лиценз към този момент е и " Прогресива трейдинг " (предишно име е " ББГ Симекс-България " ). Справка демонстрира, че на уеб страниците на сдружения не е отразено отнемането на лицензите им.

Важно е обаче да се знае, че отнемането на лиценза значи, че фирмите към този момент не могат да правят капиталова активност за сметка на клиенти и да работят с/и ръководят техни активи.

КФН също така заяви за получени сигнали, че няколко дни преди отнемането на лиценза на " Прогресива трейдинг " лице, представящо се с името Стоян Манчев, се е обаждал и " от време на време е твърдял, че е член на Комисията за финансов контрол, а в други случаи, че има контракт с КФН за връщане на парите на клиенти на сдружението. " От финансовия регулатор изрично обявиха, че нямат чиновник с такова име и той не е упълномощавал никой да урежда връзките сред капиталовия медиатор и неговите клиенти.

" Съгласно отнетия към този момент лиценз като капиталов медиатор сдружението не е имало право да държи потребителски активи (включително финансови принадлежности и парични средства), а единствено да приема и предава потребителски нареждания за транзакции с финансови принадлежности и да дава капиталови съвещания на клиенти. Затова средствата на клиентите се съхраняват не от капиталовия медиатор, а от друга финансова институция. ", показаха от КФН и допълниха:

" Единственото лице, което ще има пълномощия да урежда връзки с лица, към които " Прогресива трейдинг " или " ББГ Симекс-България " имат отговорности, е ликвидаторът на сдружението, който ще бъде назначен от Агенция по вписванията след влизане в действие на решението на КФН за лишаване на лиценза. Ликвидаторът ще бъде разгласен по партидата на сдружението в Търговския указател. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР