Карим Бензема е новият носител на най-престижната индивидуална награда във

...
Карим Бензема е новият носител на най-престижната индивидуална награда във
Коментари Харесай

Карим Бензема е 66-ият носител на Златната топка

Карим Бензема е новият притежател на най-престижната самостоятелна премия във футбола " Златната топка ". За първи път в историята спечелилият бе определен за представянето си в границите на сезона, а не на календарна година. На церемонията по награждаване във френската столица Париж той се трансформира в петия французин в историята, който печели наградата.

Бензема изигра страховит сезон с Реал Мадрид, в който вкара 44 гола в 46 гола във всички шампионати. Нападателят бе с съществена заслуга за спечелването на купите в Ла Лига и Шампионска лига, където вкара 15 попадения, в това число хеттрици против Пари Сен Жермен и Челси в елиминациите. Голмайсторът на Реал е едвам вторият футболист след Лука Модрич през 2018, който нарушава превъзходството на Лионел Меси – миналогодишният победител, и Кристиано Роналдо, които взеха 13 от 14 „ Златни топки “ сред 2008 и 2021 години. На 34 години Бензема стана най-възрастният притежател на самостоятелното звание след Стенли Матюс, който през 1956 година преборва конкуренцията на 41 години.
Карим Бензема е петият французин, който печели наградата при мъжете.
„ Добър вечер на всички! Наистина съм горделив, работих доста, в никакъв случай не съм се отказвал от тази фантазия и преследването й. Имах модела на подражателство – Зинедин Зидан, както и моята жена. Искам да благодаря на Роналдо – постоянно съм мислел, че всичко е допустимо. Имахме и сложни моменти с френския народен тим – продължих да работя крепко и постоянно съм се наслаждавал да играя футбол. Горд съм от моето странствуване във футбола, беше мъчно за всички, в това число за моето семейство. Сега съм тук, би трябвало да благодаря и на моите съотборници и на треньорите, на огромния президент Флорентино Перес, на моето семейство, и да продължа усилената работа. Благодаря за доверието и на президента на Лион Жан-Мишел Ола – там започнах моята кариера “, сподели новият притежател на „ Златната топка “ при мъжете, откакто получи премията от спечелилия званието през 1998 Зинедин Зидан.

Негови подгласници останаха някогашният нападател на Ливърпул и сегашен на Байерн Мюнхен Садио Мане и полузащитникът на Манчестър Сити Кевин Де Бройне, които допълниха призовата тройка. Мане донесе първа Купа на Африка на Сенегал в историята на страната по-рано през годината, като завоюва Купата на Лигата и ФА Къп дружно с някогашния си отбор Ливърпул. Мърсисайдци останаха покрай купата във Висшата лига, където приключиха на точка от първенеца Манчестър Сити, и изгубиха финала на Шампионска лига от Реал Мадрид с 0:1. Сенегалският нападател завоюва и премията за феърплей по името на бразилската легенда Сократес. Де Бройне стана първенец с Манчестър Сити в Англия. Страхотната му игра в халфовата линия на „ жителите “ му отреди и третото място в класацията.

Топ 10 допълниха още Роберт Левандовски, който прибра премията за Най-добър нападател по името на легендата на немския футбол Герд Мюлер, Мохамед Салах, Килиан Мбапе, Тибо Куртоа, Винисиус Жуниор, Модрич и Ерлинг Холанд. Меси, рекордьор със седем оценки, не попадна измежду 30-те номинирани за първи път от 2005-а насам, до момента в който Роналдо остана едвам 20-и в тазгодишната ранглиста на списание „ Франс Футбол “.
 Алексия Путелас сграбчи " Златната топка " при дамите за втора поредна година.
При дамите, Алексия Путелас от Барселона отбрани трофея си от предходната година, печелейки за втора поредна година. Футболистката сподели страхотна форма предходната акция, като приключи с 18 гола и 18 асистенции, с цел да помогне на Барса да завоюва купата в Ла Лига. Тя бе избрана и за Най-добра футболистка в Шампионската лига при дамите, без значение че Барселона отстъпи на Лион с 1:3 във финала в Торино. Освен Путелас, само Ада Хегерберг, която финишира седма тази година, и Меган Рапино са печелили „ Златната топка “ при дамите след приемането на премията през 2018. Челната тройка бе допълнена от Бет Мийд и Сам Кър, а в топ 10 влязоха още Лена Обердорф, Айтана Бонмати, Александра Поп, Хегерберг, Уенди Ренар, Катарина Макарио и Люси Бронз.

За Най-добър млад състезател до 21 година бе избран полузащитникът на Барселона Гави. 18-годишният гений получи премията от миналогодишния победител и негов съотборник при каталунците Педри. Освен двамата играчи на „ блаугранас “, званието завоюваха преди Мбапе и Матайс де Лихт. Гави пребори конкуренцията на Едуардо Камавинга (Реал Мадрид) и Джамал Мусиала (Байерн Мюнхен), които оформиха тройката. В топ 10 попаднаха още Джуд Белингам, Нуно Мендеш, Йошко Гвардиол, Райън Гравенберх, Букайо Сака, Карим Адейеми и Флориан Вирц.
 Гави бе избран за Най-добър млад състезател до 21 година
За Най-добър вратар бе избран стражът на Реал Мадрид Тибо Куртоа. Белгийският номер 1 резервира 22 сухи мрежи предишния сезон и въодушеви Кралския клуб по пътя към 14-и трофей от Шампионската лига. На финала с Ливърпул в Париж той направи впечатляващите девет спасявания – най-вече, откогато се води статистика от сезон 2003-04. Зад него в тройката останаха съотборниците в националния тим на Бразилия Алисон и Едерсон, вратари надлежно на Ливърпул и Манчестър Сити. В топ 10 се подредиха още Едуар Менди, Майк Майнян, Кевин Трап, Мануел Нойер, Ян Облак, Ясин Буну и Юго Лорис.

За Най-добър клуб на годината бе избран Манчестър Сити. Шампионите на Англия вкараха 99 гола във всички шампионати, печелейки четвърта купа на Висшата лига в последните пет сезона. Зад тях в топ 3 останаха тимовете на Реал и Ливърпул, които играха във финала на Шампионска лига в Париж през май тази година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР