Кариерата в Белащица, замърсената вода в Брестовица, старите водопроводи, липсата

...
Кариерата в Белащица, замърсената вода в Брестовица, старите водопроводи, липсата
Коментари Харесай

Какви са големите проблеми на община „Родопи” и как ще бъдат решени те?

Кариерата в Белащица, нечистата вода в Брестовица, старите водопроводи, неналичието на канализация и градски превоз, както и забележителният приръст на популацията през последните години. Това са част от най-наболелите проблеми в община „ Родопи ”, за които от години се търси решение. Липса на финансиране е отговорът на огромна част от въпросите, средствата на общината не са задоволително, с цел да покрият огромните разноски, а локалните управляващи срещат и други пречки, които им пречат дефинитивно да разрешат проблемите.  Въпреки това се поставят основи, стартирани са планове и се кандидатства по стратегии, с цел да може всичко това да остане в историята.
Прочетете още
В същото време популацията на общината се усилва неимоверно бързо. По-големият брой поданици води със себе си и други проблеми, а вълната от новодомци не значи  повече доходи в локалната хазна, защото новите регистрации са доста по-малко от действителните числа на преселниците. По публични данни през 2020 година „ Родопи ” е преди всичко в България по машинален приръст на популацията в безусловно число. През идващите две години наклонността също се е запазила, а през 2022  е една от петте общини в България с позитивен приръст и единствена в Пловдивска област.

Общо издадените строителни позволения в общината от началото на годината до октомври месец са 973. На първо място по строителство е Марково, като за 11 месеца са издадени 268 строителни позволения, следват от Белащица (157), Брани поле(98), Брестник(95), Ягодово (53),  Първенец (50), Цалапица (46), Крумово (45) и така нататък

Така на процедура някои от обитаемоте места са се удвоили през последните години, а нито инфраструктурата, нито водопровода, нито детските градини и учебните заведения са проектирани  или могат да действат с толкоз доста поданици.

Проблеми с водата през лятото има в огромна част от селата. Пример за това е Марково, където единствено през последните три години са новорегистрирани 1300 души, по неофициални статистики жителите към днешна дата са към 5500, а водоизточникът и водопровода в селото са планувани за 1500 до 2000 души. Поради тази причина през миналата година от общината са закупили терен, където да бъде изработен нов сондаж, който да задоволи потребността за вода.

Изготвен е и план в Белащица за напълно нова водопроводна мрежа, като нужната сума за неговото осъществяване е 8 милиона лв., подобен план има и за Брестник, като там са нужни 2 милиона лв..

Водата с манган в Брестовица

Смяната на водопроводната мрежа в Брестовица е най-належаща, защото водата там е нечиста с манган. Кметът на общината Павел Михайлов е издал заповед, която не разрешава водата в селото да се пие или употребява за битови потребности.

„ В Брестовица проектираме вътрешна водопроводна мрежа и напълно замяна на към този момент съществуващата такава, както и довеждаш тръбопровод. Причината е нарасналото количество на манган във водата. Затова работим по най-бързия и вероятен метод. Проектът за довеждащия тръбопровод е подготвен и във всеки миг ще стане този и за вътрешно водопроводната мрежа. След това ще аплайваме към страната за реализирането им– за промяна на водопроводната мрежа напълно, тъй като единствено по този начин може да се реши казусът на Брестовица ”,коментира пред TrafficNews.bg Павел Михайлов.

Проектите  още не са дефинитивни, само че най-вероятно ще костват над 20 милиона лв., като от общината няма по какъв начин да отделят тези средства.

„ Другият вид е Министерство на регионалното развитие да обезпечи средства чрез  ВиК холдинга и от водното сдружение да създадат подмяната на водопроводната мрежа. С доста старания ние успяхме да отделим средства на общината  за планиране за три сондажа – това са новите водоизточници на Брестовица, защото остарелият сондаж беше злепоставен и инфектиран с манган. След една дълга процедура с Министерството на земеделието  посочихме нови водоизточници с чиста вода, които се намират на територията на община Стамболийски. Те към този момент са факт и към този момент можем да кажем, че Брестовица има своя нов водоизточник, само че тръбите също са нечисти те би трябвало да бъдат сменени напълно, с цел да може хората да пият чиста вода, това е най-важното нещо за Брестовица! ”, съобщи още той.



Друг проблем, който тази година дефинитивно е решен е този с ямата на така наречен боен блок в Белащица . През последните години тя неведнъж се е препълвала както поради по-големият брой живущи, по този начин и в резултат от дъждовните води.

„ Изобщо не е прелестно да преливат фекални води, никой не беше решил този  проблем до в този момент. Сега към този момент направихме  канализация, като това стана на два стадия. Първият стартира от Брани поле предходната година, а тази година изградихме и втория стадий от тази канализация, която минава през три улици -  „ Стопанска ”, „ Христо Ботев ” и „ Еделвайс ” и казусът към този момент е решен ”, разяснява кметът.



Именно завършването на канализационните мрежи е един от главните цели на локалната власт , защото към днешна дата няма обитаемо място в региона, което да е на 100% с канализация.

„ През миналата година отделихме 1 млн. лв. за планиране на канализации – в Ягодово, Брани поле и Цалапица. Предстои да изготвим такива планове на още 7 обитаеми места, като следващата година имаме желание да включим и Храбрино, а в  Първенец и Крумово желаеме да създадем цялостна канализационна мрежа ”, разяснява Михайлов.

В Марково се чака през 2023 година да стартира реализирането на основни колектори 1, 2 и 3 на канализацията. Средствата са извоювани по план на Министерство на регионалното развитие, като общата стойност е 4 милиона лв..  Средствата, които ще бъдат усвоени в началото са 50% от цялата сума, като това включва към 8 улици.



Кариерата в Белащица

Безспорно най-големият проблем, който тормози жителите на Белащица е кариерата. Кметът на общината е безапелационен, че е срещу възобновяването на дейностите и стои твърдо зад локалните.

„ В момента кариерата е спряна, концесионните контракти са изтекли. Моето мнение е, че те не би трябвало да бъдат подновявани, защото няма законови предпоставки за това, съгласно закона за подземните благосъстояния една кариера може да бъде експлоатирана 50 години, а те към този момент са изтекли, защото кариерата се експлоатира от 1972 година. За страдание, обаче има капиталови планове от компаниите концесионери, които експлоатират трите кариери. Единия концесионер желае увеличение на периода с 15 години, другият с 25 години. Естествено ние сме срещу това, писали сме десетки, да не каже стотици писма към Министерството на енергетиката, което в действителност може да даде позволение за това, само че ние като община нямаме кой знае какви пълномощия, защото това са държавни действия. Аз стоя твърдо зад жителите на Белащица и считам, че не би трябвало да има кариера на територията на Белащица ”, съобщи още той кметът на „ Родопи ”.



Кога селата от общината ще бъдат свързани градски превоз с Пловдив?

Близкото разстояние на множеството от селата в „ Родопи ” не постоянно значи и бързо предвижване.  Освен с персонални коли, единствената транспортна връзка сред Пловдив и родопските села са междуградските рейсове. Те към момента са с Коронавирус разписание и са с лимитирани спирки в града под тепетата. Това е и главната причина, заради която огромна част от хората избират да се предвижват с леки коли, което способства и за трафика както на Околовръстното шосе, по този начин и по градските улици.

Павел Михайлов е безапелационен, че градски превоз би трябвало да стига до всички села от общината.

„ Нашата цел е в началото бъдат удължени градски линии към Първенец, Храбрино и Марково, а по-късно и към другите села. Работим в тази тенденция към този момент от две години. Само че те не могат да бъдат осъществени единствено от нас, защото тези линии са към община Пловдив. Проблемът е, че общинската скица на Пловдив не разрешава това. Аз не виждам никакъв проблем един от градските рейсове да идва до Първенец, Храбрино или  Марково. Не може в другите  страни градските рейсове да минават 100 км, даже да минават граници, образец давам с Ница- Монако или Нидерландия- Белгия. А ние  не можем да организираме един градски рейс да премине 5 км отвън града ”, безапелационен е той.

Според него би трябвало да се сътвори нова регионална скица и просто да се удължат автобусните линии, да се пуснат нови публични поръчки и да се реши казусът.

„ Цената на билета може да е малко по-висока от тази, която е в границите на града, само че жителите на обитаемоте места отвън Пловдив с един рейс да могат да си свършат работата, а не да прекачват. Така ще се реши и казусът с придвижването в Пловдив, тъй като ще се понижат колите, които идват от „ Родопи ”. Пловдивските управници, в случай че са умни ще решат този проблем по този начин както ние желаеме, защото по този начин  ще се усъвършенства придвижването в града ”, съобщи още той.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР