Карфиолът може да изглежда като обикновен зеленчук, но зад неговия

...
Карфиолът може да изглежда като обикновен зеленчук, но зад неговия
Коментари Харесай

Карфиолът и пет ползи за здравето от него

Карфиолът може да наподобява като елементарен зарзават, само че зад неговия непретенциозен външен тип се крият изключителни здравословни изгоди. Този кръстоцветен зарзават, част от същото семейство като броколи, зеле и брюкселско зеле, се трансформира в главен избор за хората, които търсят здравословно хранене. В тази публикация ще разгледаме пет невероятни изгоди от карфиола, които ще ви накарат да го включите в менюто си още през днешния ден.

1. Богат източник на антиоксиданти и противовъзпалителни субстанции

Карфиолът е същинска антиоксидантна " мощ ". Той съдържа разнообразни антиоксиданти като глюкозинолати и изотиоцианати, които са известни със своите противоракови свойства. Тези съединения оказват помощ на тялото да обезврежда нездравословните свободни радикали и да понижи възпалителните процеси.

Глюкозинолатите са субстанции, които се срещат в кръстоцветните зеленчуци и работят като естествени бранители на клетките, предотвратявайки уврежданията, породени от оксидативен стрес. Проучвания демонстрират, че постоянната консумация на карфиол и други кръстоцветни зеленчуци може да понижи риска от развиване на хронични болести като рак, диабет и сърдечно-съдови проблеми.

2. Подкрепя здравето на сърцето

Карфиолът е превъзходен за поддържане на сърдечно-съдовото здраве. Той съдържа високи равнища на фибри, които са основни за понижаване на равнищата на холестерол и контролиране на кръвното налягане. Фибрите оказват помощ за поддържане на артериите чисти и предотвратяват натрупването на плака, което може да докара до атеросклероза – положение, което усилва риска от инфаркт и инсулт.

Освен това, антиоксидантите и противовъзпалителните съединения в карфиола в допълнение защищават сърдечно-съдовата система, като понижават възпалителните процеси и подкрепят здравословното действие на кръвоносните съдове.

3. Подобрява храносмилането и подкрепя отслабването

Карфиолът е отличен източник на фибри – основен детайл за положително храносмилане. Фибрите оказват помощ за регулирането на придвижването на червата и поддържат здравето на храносмилателната система. Редовната консумация на карфиол може да предотврати запека и да поддържа здравословен баланс на потребните бактерии в червата, което е значимо за усвояването на хранителни субстанции и за имунната система.

Освен това, фибрите в карфиола основават чувство за задоволеност, което може да помогне за управление на апетита и подкрепяне на процеса на намаляване. С ниското си наличие на калории и въглехидрати, карфиолът е съвършен за хора, които следват диети за намаляване или поддържане на тежестта.

4. Поддържа мозъчната функционалност и здравето на нервната система

Карфиолът е богат на холин – хранително вещество, което постоянно се подценява, само че е извънредно значимо за мозъчната функционалност и развиването на нервната система. Холинът играе роля в поддържането на структурата на клетъчните мембрани и оказва помощ за предаването на нервните импулси, които са нужни за вярното действие на мозъка.

Проучванията демонстрират, че холинът може да подкрепи когнитивната функционалност и да понижи риска от болести като деменция и Алцхаймер. Карфиолът е превъзходен метод да увеличите приема на това значимо хранително вещество и да поддържате мозъка си изострен и деен.

5. Подкрепя детоксикацията на организма

Карфиолът съдържа съединения, които подкрепят естествените детоксикационни процеси на тялото. Глюкозинолатите в карфиола подтикват ензимите, които вземат участие в детоксикацията на черния дроб. Те оказват помощ на тялото да изведе нездравословните отрови и химикали, които могат да се натрупват в организма заради замърсяването на околната среда, питателните добавки и други фактори.

Чрез поддържане на здравето на черния дроб и подкрепяне на детоксикацията, карфиолът освен способства за по-добро общо здраве, само че също по този начин усъвършенства силата и кожата, като отстранява токсините, които могат да доведат до проблеми като отмалялост и кожни възпаления.

Карфиолът е същинско богатство в света на здравословното хранене. Неговите изгоди са многочислени – от антиоксидантна отбрана и поддържане на сърцето до възстановяване на храносмилането и мозъчната функционалност. Включването на този зарзават в ежедневното ви меню може да способства доста за възстановяване на общото ви здраве и богатство.

Карфиолът е извънредно еластичен – може да се употребява в разнородни предписания, като карфиолен ориз, супи, пюре или даже като здравословна опция на тесто за пица. Не се колебайте да го включите в менюто си и да се насладите на неговите невероятни изгоди за здравето, написа обстоятелства.бг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР