Над 600 са фиктивните легла в болничните заведения, за които

...
Над 600 са фиктивните легла в болничните заведения, за които
Коментари Харесай

Разследване на Lupa.bg: Болници наемат джипита с фалшиви дипломи заради липса на специалисти

Над 600 са фиктивните кревати в болничните заведения, за които НЗОК заплаща. Сред тях е " Александровска " с 33 несъществуващи легла. Това е открила инспекция на Здравната каса, с която Lupa.bg разполага.

Здравни експерти разясниха пред медията ни, че лечебните заведения не са отговорни, а чиновниците от Здравната каса, които са записали в системата тези кревати.



„ Касата дефинира на какъв брой кревати по отделения ще регистрира болничното заведение и подписва контракт с болничното заведение. Те са вкарани в електронната система и не може да се регистрира активност повече от вероятната съгласно леглата. Да само че в доста РЗОК чиновници са вкарвали в системата повече кревати на избрани лечебни заведения и те могат по този начин да регистрират повече активност, в сравнение с могат да поемат леглата им “, обясниха пред Lupa.bg медици.

Друга инспекция е открила, че в доста лечебни заведения по клинични пътеки чиновниците на касата са приемали и вписвали като реализатори със компетентност, лекари без компетентност дори и общопрактикуващ доктор.

За тази неправда оповестява и проф. Момчил Мавров, който краткотрайно ръководи НЗОК. „ Това, което бих могъл да прибавя във връзка на осъществения надзор, че одитът по отношение на откритите пропуски и несъответствия на информацията, качвана в осведомителната система на Националната здравноосигурителна каса и осведомителната система на изпълнителите на болнична помощ, продължава, той е в ход. Всички кревати, които бяха открити като виртуални,  несъществуващи в договорите с изпълнителите на болнична здравна помощ, са затворени. Одитът продължава във връзка с това какъв размер активност не е могъл да бъде сбъднат, изпълнен и регистриран от съответните лечебни заведения - реализатори на болнична здравна помощ и надлежно има ли надвзети суми от  11 избрани лечебни заведения, макар че това пресмятане е доста мъчно да се реализира заради ред аргументи. Открити са редица несъответствия, като фигуриране на имена на лекари в осведомителната система, които са без компетентност или чиято компетентност не дава отговор на специалността, с която са вписани. Това е единствено един образец. Ще преминем към физически надзор на място “.

Д-р Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на НЗОК, също заприказва за злоупотреби на лечебни заведения. “Трябва да се ускори контролът, с цел да няма източване на НЗОК. Необходими са и по-строги наказания, измежду тях и преустановяване на контракти с контрагенти при машинация със средства. Затова ще има неочаквани и комбинирани инспекции. Например пловдивски инспектори да ревизират варненския район, с цел да няма подозрения за шуробаджанащина “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР