Карел Чапек е сред най-известните чешки писатели, роден е на

...
Карел Чапек е сред най-известните чешки писатели, роден е на
Коментари Харесай

Най-голямото съкровище е в добротата на погледа

Карел Чапек е измежду най-известните чешки писатели, роден е на 9 януари 1890 година и е умрял на 25 декември 1938 година при неизяснени условия. Размислите му върху философските проблеми на епохата и стремежът да открие несъгласията в света са отразени в сборника с разкази „ Разпятие " и „ Музикални разкази ", които са близки до стила на експресионизма. Търсенията на Чапек съответстват с въздействието, което оказват прагматизмът и релативизмът върху философските възгледи на писателя – визията за „ многобройност " на истините. Автор е и на „ Фабрика за абсолют ", „ Разбойник ", „ R.U.R. ", „ Средството Макропулос ", „ Кракатит ", „ Девет приказки и две допълнително " и други Ето някои запаметяващи се цитати от творбите му.
Анекдотите се развъждат посредством пъпкуване.
Ако дамата не се съобщи, тя побеждава; в случай че се съобщи, диктува условия на спечелилия.
Представете си единствено каква тишина щеше да настане, в случай че хората говореха единствено това, което знаят.
Има няколко метода да създадем градина: най-хубавият от тях – да се разпореди на градинаря.
Котката е цялостна загадка, като звяр; кучето е просто и наивно, като човек.
Едно от най-големите бедствия на цивилизацията – академик простак.
Неочаквано видели алчността и користолюбието, които допреди малко ги тласкали по пътя към съкровището, и всички толкоз се засрамили, че им идело вдън земя да потънат. Тогава всеки от тях прочел в очите на другия позор и предпочитание да стане по-добър. Надникнали взаимно в сърцата си, където се пробуждали състраданието и кротостта. И станало по този начин, че внезапно престанали да гледат един на различен като врагове и видели в себе си индивида. Това било напълно ново и неизмеримо за тях и те незабавно разбрали, че очите им са омагьосани от праха на немия дъртак. Изведнъж забелязали красивите звезди на небето, по-прекрасни от всяко злато, и почнали да виждат положителното в човешките души, а неприятното, което имало в тях, възбуждало единствено съжалението им и никаква завист. Така те в действителност намерили най-голямото богатство там, където бил заровен скитникът. Намерили го в личните си очи, в добротата на своя взор.
Що се отнася до Страшния съд, мисля, че Господ Бог не ще може да съди грешниците, тъй като той ги познава доста добре.
Необичайните случаи всекидневно се повтарят.
Човекът в никакъв случай не може да бъде пленен от машината, в случай че на този, който я прави, му се заплаща задоволително.
Нищо не е по-странно за човек от личния му облик.
Всяко знамение би трябвало да бъде обяснено, в противоположен случай то е просто нетърпимо.
Да подлагам на критика – значи да потвърдя на създателя, че той не е направил това по този начин, както аз бих направил, в случай че можех.
Цяла седмица без нито една международна злополука? За какво си закупувам вестници?
Всяка обич освобождава хората и животните от силата на проклятието. 
Очаквах да дойдат неговите съграждани от Витлеем. Мислех, че няма да го оставят в лапите на локалните интриганти. Очаквах да дойдат при мене и да кажат: „ Ваше превъзходителство, той е наш човек и ние го уважаваме; и по тази причина сме пристигнали да ви кажем, че няма да го оставим и че няма да позволим да му сторят нещо неприятно " … И аз щях да им кажа: „ Слава богу, витлеемци, аз ви чаках. Заради него — и поради вас, и поради вашата страна. И може ли да се ръководи една страна на дрипльовци и голтаци; може да се ръководят мъже, а не дърдорковци. Именно от хора като вас се вършат бойците, които не се предават; точно от хора като вас се вършат народите и страните. Казват, че вашият съгражданин съживявал умрелите. Кому са притрябвали умрелите? Но не щеш ли вие дойдохте и аз виждам, че този човек може да съживява и живите; че им е вдъхнал нещо като честност и чест и — ние, римляните, го назоваваме виртус— не зная по какъв начин се назовава това на вашия език, витлеемци, само че то е във вас. Аз мисля, че този човек занапред има да направи някои неща. Жалко ще бъде, в случай че загине. "
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР