Кърджали. Само 4 възрожденски къщи са реставрирани от Архитектурен ансамбъл

...
Кърджали. Само 4 възрожденски къщи са реставрирани от Архитектурен ансамбъл
Коментари Харесай

Инж. Слави Димитров, Община Кърджали: Само 4 възрожденски къщи са реставрирани от 10-те в Архитектурен ансамбъл „Климент Охридски

Кърджали. Само 4 възрожденски къщи са реставрирани от Архитектурен отбор „ Климент Охридски " в остарялата част на града. Това сподели за Радио „ Фокус “ инж. Слави Димитров, основен специалист в Дирекция “Архитектура, строителство и устройство на територията ” в Община Кърджали. По план комплексът се състои от 10 къщи, приети за монументи на културата с локално значение, само че останалите шест здания не се знае дали ще бъдат възобновени. Според специалиста без помощта на страната този отбор от къщи не може да бъде сбъднат, тъй като множеството от тях са частна благосъстоятелност и притежателите би трябвало да бъдат основатели на реконструкциите. Но те не са заинтригувани - или заради липса на средства, или тъй като желаят да продадат парцелите. „ В случай, че наследници на притежатели и притежатели се обединят и създадат планове, и желаят финансиране от страната, или в случай че къщите станат държавна благосъстоятелност, всяка от тях е снимана архитектурно, с всички характерни елементи, и би могла незабавно да се построи още веднъж “, сподели основният специалист. Повечето спомагателни пари, които се отпускат за паметниците на културата, са предопределени за такива от национално значение. За локалните монументи на културата общините, дружно със притежателите, ще би трябвало да търсят други способи за реорганизация и поддръжка. Най-големите и красиви къщи са реставрирани в остарелия квартал на Кърджали още преди 1989 година, те са благосъстоятелност на Общината. Много повече възрожденски здания са били планувани да се включат в комплекса като монументи на културата, със характерна структура и неповторими елементи от вътрешното оформление, като дърворезбовани тавани и порти, греди и трегери, само че множеството от тях към този момент не съществуват.
„ На някои от къщите Общината не можа да откри притежателите, а други имат доста наследници, които не могат да се схванат или нямат средства, за създадат една такава скъпо струваща реорганизация на къщата си, в която да може и да се живее “, сподели още инж. Слави Димитров. По думите му по този начин една ера от градоустройството на Кърджали е изгубена за идните генерации. Последната калдъръмена средновековна улица с улей в средата за оттичане на водите от огромната 200-годишна старинна чешма пред нея, за която има локална легенда, и от която се е снабдявал остарелия квартал с вода, преди да се прекара тръбопровод - пешеходната улица „ Искър “, е била залята дружно с чешмата с асфалт и под запечатката изчезва характерната ѝ антична хубост. „ Имаше концепция също да бъдат възобновени старите едноетажни дюкянчета, които стояха полуразрушени до неотдавна по улица „ Климент Охридски “, само че те не бяха включени към зоната на архитектурния комплекс. Едно обособено кварталче със остарели каменни къщи край река Арда е било съборено напълно и на негово място са издигнати жилищни блокове. Така Кърджали остана без ефектната си старинна историческа част. Комплексът в Стария град се намира сред улиците " Иван Вазов " и " Свети Климент Охридски “, за които следва до края на месец март да се дефинира реализатор на план по социална поръчка за реорганизация, реализиран с финансовата поддръжка на оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020 година, съфинансирана от европейския съюз, посредством европейския фонд за районно развиване. „ Този план не се отнася за старите къщи, а за тротоарите, пътните платна и осветлението. Бъдещето на Архитектурния комплекс в остарелия град на Кърджали остава неразбираемо “, сподели в умозаключение инж. Слави Димитров.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР