Караница между депутатите избухна заради това как да организират дневния

...
Караница между депутатите избухна заради това как да организират дневния
Коментари Харесай

Венецианската комисия скара депутатите в конституционната

Караница сред депутатите избухна поради това по какъв начин да провеждат дневния ред на новата Комисия по конституционни въпроси.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ настоя точката за становището на Венецианската комисия относно препоръчаните промени в Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт да отпадне и да се прегледа активността на комисията през зимната сесия.

Никола Минчев от ПП в отговор настоя точката да продължи с мотив, че е напълно резонно конституционната комисия да прегледа мнението на Венецианската комисия. Съпредседателят на  " Демократична България " Христо Иванов подкрепи мнението на Никола Минчев.

Мустафа Карадайъ обаче отвърна с изявление, че в случай че се търси с какво да си уплътняват времето, това не би трябвало да става със мнения на Венецианската комисия. Карадайъ не смята, че с групово четене на отчети ще се свърши някаква работа в комисията. Не е работа на Комисията по конституционни въпрос да дублира активността на правна комисия, съгласно водача на Движение за права и свободи, а и с групово четене няма по какъв начин да се подкрепи построяването на идея за промени в Конституцията. Всеки един народен представител може да си построи концепцията за промени в Конституцията с друга експертиза и други хора, разяснява водачът на Движение за права и свободи.

От  " Възраждане "  подкрепиха казаното от водача на Движение за права и свободи. Ние като някакви папагали да се произнасяме на всеки спуснат от Брюксел документ са преходни неща и е добре да се разменят точките и да се отдели време на вътрешните проблеми на комисията, настояха от групировката на Костадин Костадинов.

Екатерина Захариева от ГЕРБ заяви, че ще поддържат оферти дневен ред в оферти тип, въпреки и да не виждат кой знае какъв смисъл да се разискват мненията на Венецианската комисия. Според нея е по-добре да се разпореди разбор на самото мнение на Венецианската комисия.

Заместник-председателят на 48-ото Народно събрание Росен Желязков заяви, че диалогът за дневния ред на конституционната комисия му приличал на разнообразни вавилонски езици. Желязков настоя да чуе правосъдния министър Крум Зарков какви биха били рамките на една конституционна смяна, тъй като, както се изрази той, Зарков " не е непознато тяло или апендикс ", с цел да не приказва по тематиката.

В последна сметка депутатите не одобриха предлагането на Карадайъ точката за мнението на Венецианската комисия по отношение на препоръчаните промени в Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт да отпадне. Народните представители обаче разместиха точките в дневния ред на Комисията по конституционни въпроси - първо ще се прегледа активността на комисията през зимната сесия на Народното събрание, а по-късно мнението на Венецианската комисия.

Позицията на Венецианската комисия е обвързвано с настояването на някогашния правосъден министър Надежда Йорданова по отношение на уговорката на страната ни за осъществяване на правосъдна промяна, което от своя страна е обвързано в използването на Плана за възобновяване и резистентност. Конкретно, това е въвеждането на механизъм за надзор над основния прокурор - нещо за което се упорства още от десетилетия.

Първоначално планът за основаване на фигура на краткотраен прокурор, който да може да проверява основния, бе посрещнат с удивление от Комисията към Съвета на Европа, тъй като подобен юридически статут не съществува в европейските страни. Искането и нуждата да се сътвори механизъм за надзор над основния прокурор у нас датира още от 2009 година от решението на съда в Страсбург, който постанови, че бившият основен прокурор Никола Филчев е попречил разследване на убийството на прокурор Николай Колев, който бе прострелян пред дома си през 2002 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР