Карането на моторни шейни в планината се превръща в масово

...
Карането на моторни шейни в планината се превръща в масово
Коментари Харесай

Хижар: Няма как рейнджър, който взима 700 лева да се изправи срещу лице, което кара шейна за 50 000

Карането на моторни шейни в планината се трансформира в всеобщо рисково прекарване, което основава съществени проблеми в предпазените територии, а и на зимните туристи. Засега битката със закононарушителите е в интерес на така наречен шейнари, които най-вече предпочитат територията на Рила и на целия народен парк. Стигна се до такава степен, че стопанинът на хижа " Иван Вазов “ им разгласи в обществените мрежи открита война.

Венци Златарев живее в планината от 30 години. Хижа " Иван Вазов “ е неговият дом, който целогодишно е отворен за феновете на планината. Проблемът му с хората на моторни шейни не е неотдавна.

" Аз имах съществени проблеми преди години – на равнище да се стреляме с пушки. Мисля, че го бях решил, като бях ясно декларирал, че в случай че това продължи, ще има персонална препирня, тъй като институциите, моят персонален опит е посочил, че гаранцията да не се реши един проблем, е когато той се институционализира. В нашите географски ширини всичко се взема решение, когато човек си вземе нещата в ръце “, споделя Венци Златарев пред БНР.  

Златарев предвижда, че за неговата хижа казусът е решен, само че " с цел да се потърси решение за цялата планина, тези хора, които карат шейни, трябва да бъдат поканени доста публично, доста законно на една кръгла маса “, като институциите вземат позиция.

" Няма как парков рейнджър, който взема заплата 700 лв. или 1000 да се изправи против лице, което кара шейна за 50 000 лв.. Това е парадокс “, разяснява хижарят.

Тези извършители могат да влязат единствено през избрани места. Държавата изхарчи милиони по планове, с цел да постави фотокапани за мечки, вълци и лисици. Ако желае да си свърши работата, се поставят камери и устройства, разяснява още Венци Златарев.

" Тези шейни не седят във въздуха, те паркират на входа на националния парк. Там надлежно може да се направи надзор, регистрация и т.н. Другото решение е на всичките тези шейни да се сложат джипиеси и сега, в който влязат в националните паркове, не даже да алармират, ами автоматизирано да изключват моторите. Има хиляди разновидности в 21 век това нещо да бъде регламентирано “, акцентира Златарев.

Според него страната би трябвало да дефинира територии, където въпросните шейни да се движат.

За сериозността на казуса с моторните шейни признават и от Национален парк " Рила “. Десетки са нарушителите, които всяка седмица карат скъпите и скоростни возила в предпазените територии. Рейнджърите, които разполагат единствено с три шейни, даже благодарение на полицията не могат да овладеят тази злина.

Оказва се, че тези моторни транспортни средства са извън всевъзможен надзор, даже нямат регистрационни номера, признава шефът на Национален парк " Рила “ Красимир Андонов, който не крие, че казусът е доста сериозен и визира територията на целия парк.

" Миналата събота и неделя имаме десетки сигнали на тел. 112. Имахме няколко акции, с полиция тук-там. Много е мъчно за се заловят, защото шейнарите изминават доста огромни дистанции за доста малко време. Имаме един хванат предходната седмица. Имаме и заплахи към парковата защита. “

" Те не стопират. Те са с маскировъчно облекло, с каски, а самите шейни нямат номера. Те не стопират на парковата защита, не стопират и на полицията “, прецизира Андонов.

Въпросът стигна и до Министерство на околната среда и водите, а от ведомството поеха ангажимент до края на седмицата да обявят как ще действат и какви нормативни стъпки ще подхващат. 

От министерството към този момент са поискали от управлението на естествения парк да даде оферти за смяна на законодателството.

" Трябва да се подберат места отвън парковете и отвън ски пистите, където може да се карат моторни шейни “, безапелационен е Красимир Андонов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР