Капка по капка - живот. По този начин центърът по

...
Капка по капка - живот. По този начин центърът по
Коментари Харесай

Капка по капка - живот: с благодарност на кръводарителите

Капка по капка - живот . По този метод центърът по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия към този момент 25 години избавя живота на пациенти.

Основната задача на Кръвния център е грижата за кръводарители и опазването на тяхното здраве , изясни за news.bg доктор Анелия Гущерова, шеф поделение Кръвен център към ВМА.

По случай 25-годишнината на Кръвния център е проведена кръводарителска акция , в която ще се включат известни български артисти като Любо Нейков и Марта Вачкова, както и представители на мотобратството у нас.

" Изключително значимо е отношението и вниманието, с което се отнасяме към кръводарителите, тъй като доверието, което сътворяваме е извънредно значимо - да могат те да се върнат при нас, да бъдат удовлетворени и да дарят още веднъж кръв ", изясни Гущерова.

В последната година се следи увеличение на кръводарителите .

Изключително значимо е, че младежи идват да подаряват безплатно и непринудено и тази наклонност е радваща . Около 6000 са доброволните кръводарители в болничното заведение за миналата година.

Според Гущерова са нужни повече пояснения за това, че процедурата по кръводаряване е изцяло безвредна, даже е потребна , защото се подтиква производството на млади кръвни кафези от костния мозък, които по-късно непосредствено постъпват в периферията.

Кръводаряването в тип донорство , а в някои медицински информации кръвта се третира като течен орган, акцентира Гущерова. Това е една самобитна трансплантация, която съдържа огромно количество кръвногрупови антигени, плазмени белтъци и фактори на съсирване.

Преди да стартира процедурата, се прави обзор на кръводарителите . Те не би трябвало да имат хронични болести като язва и диабет, да не са боледували от туберкулоза, а при дамите да няма в последните 12 месеца бременност .

Донорите на кръв би трябвало да бъдат с обикновено кръвно налягане, да не взимат все още на даряването лекарства и в последните месеци да нямат нови татуировки, защото те са рискови , означи доктор Гущерова.

Към момента болничното заведение съумява да се оправи с набирането на кръвни банки благодарение на армията и на доброволните кръводарители .

В деня на годишнината на Кръвния център към ВМА ще бъдат почетени и наградени дългогодишни кръводарители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР