Капитанът на товарния кораб „Вера Су“ , заседнал край бреговете

...
Капитанът на товарния кораб „Вера Су“ , заседнал край бреговете
Коментари Харесай

Капитанът на Вера Су получи 3 години условно

Капитанът на товарния транспортен съд „ Вера Су “ , затънал край крайбрежията на Камен бряг през месец септември 2021 година, получи наказване „ отнемане от свобода” за период от три години, съобщи Нова тв. Изпълнението му се отсрочва за период от пет години, а 59-годишният обвиняем ще би трябвало да заплати половината от направените по делото разноски в общ размер от 7203, 47 лв., оповестяват от обвиняването.

Хайдар Ергюн беше притеглен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – Добрич за това, че е позволил плавателният съд да заседне, като по този начин е предизвикал обилни повреди на непознат парцел и е основал заплаха за живота на другиго – закононарушение по член 340, алинея 1 от Наказателен кодекс, дружно с втория му асистент – капитан, който е бил на вахта в нощта на случая.




На 20 септември 2021 година в акваторията на Черно море, в региона сред село Камен бряг и к.к. „ Русалка “, корабът „ VERA SU “, плаващ под панамски байрак, заседна край крайбрежията на околност „ Яйлата “.

В хода на следствието на случая е открито, че капитанът му позволил транспортното средство да плава с оперативно неработеща система за надзор на вахтения на мостика, а навигационната вахта на мостика през тъмната част на денонощието включвала само вахтен помощник-капитан без включен наблюдаващ. Това довело до засядането на „ Вера Су “ и основало заплаха за доста разваляне на непознат парцел – транспортен съд. Деянието е осъществено с деяние и при форма на виновността възможен предумисъл.

Обвиняемият Хайдар Ергюн призна виновността си и одобри избраното му наказване, като се отхвърли от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Одобреното от Окръжен съд – Добрич съглашение е със силата на присъда и не предстои на обжалване.




По отношение на втория обвинен по случая, след връщане на делото от съда, против него ще бъде направен и импортиран обвинителен акт.

Действията по следствието на другите две посоки не престават в настрана досъдебно произвеждане.

Освен аргументите и събитията, при които е настъпила самата злополука, се работи за обяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са вреди за природата, както и дали дейностите на оправомощените държавни органи са били съответни, навременни и верни и налице ли е безучастие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да докара до екологична злополука в местността Яйлата и района.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР