Къпането е задължителен, неизбежен елемент от живота на едно домашно

...
Къпането е задължителен, неизбежен елемент от живота на едно домашно
Коментари Харесай

Къпане на куче - колко, кога и как?

Къпането е наложителен, неминуем детайл от живота на едно домашно куче - даже в случай че то не е доста според! Честотата на баните зависи от фактори като метод на живот и предопределение на кучето, дали живее в двор, в клетка или в дома, вид космена завивка, възраст, здравословно положение... Рано или късно обаче - даже и да е единствено два пъти годишно - всеки притежател се сблъсква с нуждата да изкъпе кучето си. Знаем ли по какъв начин да го вършим вярно?

Процесът не би трябвало да е стресиращ!

Вероятно звучи необичайно - въпреки всичко става въпрос за нещо колкото рутинно, толкоз и прелестно. За нас, обаче! За кучето въобще не е рутинно, а не може да се твърди и, че е прелестно. Дори за влюбените във водата породи като лабрадор и нюфаундленд къпането с душ и препарати няма нищо общо с доброволното влизане в реки и водоеми!

Погрижете се водата да е с умерена температура и налягане - леденият (или врял), брулещ с цялостна мощ душ няма да предразположи животното да се отпусне. Кучешките играчки в банята може и да оказват помощ от време на време, само че гласът и жестовете Ви са най-хубавото утешение за изнервеното куче!

Особено внимавайте с ушите!

Не насочвайте струята в лицето на животното - стресиращо е, също така рискувате да напълните ушите с вода. Изплаквайте главата откъм тила. Ушите почистете с влажна, добре изстискана забрадка.

Ако къпете кучето във ваната, което е добър вид за средноразмерни породи, не я пълнете доста - дано животното да усеща, че е стъпило устойчиво. За дребни породи и дребни кученца подобаващ вид е и умивалникът - и е най-добре да държите животното в ръка, откакто го насапунисате, и просто деликатно да го изплаквате с прелестно топла, умерена бликам. След баня наложително подсушете животното - в случай че се постанова и със сешоар!

 подсушаване на къпано куче

Ако кучето живее на двора, няма потребност да го къпете повече от два пъти годишно. Тук е моментът за едно конкретизиране: като се изключи случаи, в които кучето се е изцапало с нещо, застрашаващо здравето му - примерно отровен материал - къпането е нужно на нас, не на кучето.

Кучето може да изживее пълностоен живот без нито една баня - така и така да му навреди по никакъв метод. Разбира се, ще има и съответната натурална, достоверна миризма и визия - само че за него това е напълно в реда на нещата!

Независимо какъв брой пъти ще къпете дворното си куче, добре е това да се прави през топлия сезон. Ако е лято, кучето може да бъде изкъпано напряко в клетката си или на двора. Добре е въпреки всичко да се употребява съд с подгрята вода, от който да загребвате с различен съд и да обливате животното - къпането напряко с маркуч от чешмата не е целесъобразно, въпреки и несъмнено да е занимателно за някои кучета.

Независимо дали кучето ще бъде къпано на двора, в банята или в умивалника, има няколко елементарни неща, които ще създадат процеса по-лесен и по-ефективен:

- Срешете авансово животното, с цел да отстраните - до колкото е допустимо - мъртвите косми.

- Нанасяйте шампоана незабавно откакто намокрите козината на животното - по този начин няма да губите време, в случай че се наложи да си поиграете на криеница из банята; през това време препаратът си работи.

- Затваряйте помещението компактно - без значение дали е банята в жилището или клетката на кучето. Кучетата имат податливост да се избавят от къпането с бягство - и да се отръскват, където им попадне.

 кучешка баня

- Ограничете краткотрайно животното, изключително в случай че е навън - някои кучета доста държат да се отъркалят по земята, до момента в който са още мокри!

Не къпете кучето, в случай че е болно!

Горещият душ несъмнено има благоприятен резултат при някои неразположения - изключително при простуда и грип - само че това важи за нас. Кучетата възприемат банята по различен метод - изключително банята по човешки стандарти. Ако кучето Ви не е в идеална форма, моментът не е подобаващ за баня. Не го къпете и в случай че по някаква причина има шевове и зарастващи рани. Почистването на куче в изключително положение се прави с забрадка, напоена в разтвор на топла вода и малко шампоан и добре изстискана.

Не правете взаимни отстъпки с препаратите!

Ако няма друго, може да се употребява детски шампоан или катранен сапун, само че пазарът предлага задоволителен избор от профилирана козметика за кучета. Най-доброто, с което можете да се погрижите за хигиената на Вашия любим, е точно създаденото особено за него!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР