Капачки тук, капачки там, в джоба, в раницата... Само за

...
Капачки тук, капачки там, в джоба, в раницата... Само за
Коментари Харесай

С тонове капачки: До 2020 г. нови кувьози във всички малки общински болници

Капачки тук, капачки там, в джоба, в раницата... Само за две години хиляди българи се възпламениха по акцията „ Капачки за бъдеще “, събират пластмасата, която всички употребяваме във всекидневието си, и я подаряват за бъдещето на недоносените бебета.

В изявление за DarikNews.bg един от основателите - Лазар Радков, заключи резултатите от последната акция в края на септември и разкри, че до края на годината ще бъдат дарени още 9 кувьоза в дребни общински лечебни заведения. С тях броят им единствено за 2019 година ще доближи 19 . Очаква се в един ден – 19 октомври, събота, да бъдат доставени кувьози в Асеновград, Мадан и Момчилград , а до края на годината ще бъдат дарени и още 6 в други обитаеми места.

- На 29 септември проведохте следващата акция за събиране на капачки в София, предходния ден и в множеството огромни градове в страната. Какви са резултатите от акцията, какъв брой капачки събрахте? Ще съумеете ли да подмените всички остарели кувьози в дребните общински лечебни заведения до края на годината, каквато цел си бяхте сложили?

- На 29 септември единствено в София успяхме да съберем съвсем 70 000 кг, в страната събрахме над 50 000 кг. За тази акция, единствено за 2 дни, събрахме над 120 000 кг пластмаса, която ще отиде за преработване, а парите от това - за закупуване на кувьози и друга нужна здравна техника за дребните общински лечебни заведения. Кампанията беше в действителност мощна и вършим последни сметки, само че при всички обстановки от идната година няма да има болница, в която най-новият кувьоз да е от предишния век. За тази година си бяхме сложили за цел да дарим 12 кувьоза, в този момент последният дарен в Карлово беше №10. Тази събота, с трите кувьоза, ще сме преизпълнили проекта за годината и то 2 месеца и половина преди края. Освен това имаме и още 6 кувьоза, които ще дарим, и по този начин до края на годината ще станат малко под 20. От началото на тази година през дарените кувьози са минали 200 бебенца.

- А по какъв начин стартира акцията? Как въобще ви хрумна да събирате капачки от бутилки и след това да дарявате средствата за закупуване на кувьози? -->

- В България има акции за събиране на капачки от 8-9 години с най-различни цели. Всичко стартира през 2017 година на открита подготовка в парка. Хората пият всякакви неща по време на подготовка, в парка, в спортния клуб, и си споделих „ хайде да събираме капачки “. Тогава и Мартина /б. а. - другият уредник на кампанията/, която беше пристигнала на тренировката, сподели, че има един багажник с капачки. И по този начин, снимахме се и обявихме, че ще събираме капачки. Първоначално концепцията бе средствата да бъдат за детска спортна площадка, само че изпод хората в обществената мрежа започнаха да пишат: „ кувьоз, кувьоз, кувьоз “... И тогава се заровихме в данните и установихме, че всяко едно от 10 деца се ражда недоносено и с времето този % се усилва. След това открихме, че всяко едно от децата в кувьоз развива някаква форма на проблем със зрението. На много места се оказа и че са амортизирани кувьозите, на по 30-40 години. Този в Чирпан бе от 1976-а...

- А по какъв начин „ работи “ тъкмо системата? След като съберете капачките, какъв е пътят, с цел да се стигне до даряването на кувьозите?

- Капачките отиват при рециклатор и акцията получава приблизително 0,40 ст за кг или 400 лв. на звук. След това парите отиват на 100% за щедрост за здравна техника. Един кувьоз коства сред 6 и 60 хиляди лв.. За дребните общински лечебни заведения даряваме кувьози с най-базова функционалност и цената им е към 6 400 лв., като компанията, с която работим, също ни дава преференциални цени и по този начин подкрепя акцията. Поръчахме и 5 транспортни кувьоза по 13 600 лв., тъй като има места в планините, които са труднодостъпни, само че пък дават отговор за огромни общини с доста села.

- Защо тъкмо капачки, може ли да се събира и друга пластмаса? Има ли разлика?

- Капачките са нещо доста просто и е елементарно да въвлечеш хората в него. Повечето капачки са от пластмаса с висока компактност. Искам да създадем акция и за пластмасовите бутилки, само че организацията там е доста по-трудна, те заемат доста повече място. Ако в един камион можем да вкараме 9 тона капачки, то в него можем да вкараме единствено 3 тона смачкани бутилки, което оскъпява превоза тройно. А концепцията е да излиза стопански сметката.

- Всички забъркани в процеса ли вземат участие на доброволчески принцип? Как решавате въпроса с извозването на пластмасата до рециклаторите и цялостната организация на събитията, става дума за доста огромни мероприятия?

- Всички вземат участие на доброволчески принцип. Искам да благодаря и на целия транспортен отрасъл, който ни поддържа с камиони и бусове, които извозиха пластмасата от София, с цел да можем да получим по-добра цена за капачките в Казанлък.

- Защо, съгласно вас, акцията намира толкоз доста почитатели? Освен очевидното – модернизацията на кувьозите и екологичния миг с преработването на тонове пластмаса, какво, съгласно вас, стимулира хората да събират капачки, че даже и от кофите за отпадък?

- Това е акция, която сплоти всички българи. Хората видяха, че с нещо мъничко, просто, само че свястно, трансформират света към себе си. Когато огромни групи хора вършат нещо малко, само че дружно, в действителност се случват чудеса и " Капачки за бъдеще " е доказателството за това.

- А на вас, като основател на самодейността, какво ви носи акцията?

- Огромно задоволство. След като човек е съумял да се погрижи за своите базови потребности и да живее обикновено, оттова нататък единственото, което му остава, е да направи нещо малко, с което светът да стане по-добър. Някои хора считат, че благотворителността се свързва единствено с пари, само че това не е правилно. Ние имаме доста възпитаници и студенти, които оказват помощ с силата, свободното си време и ентусиазма си. И аз считам, че доброволчеството е един от задълженията, които ще трансформират света. Малко по малко и в България се заражда доброволческата просвета. Хората осъзнават, че това -  България да стане по-добро място, е първо наша отговорност.

- След като обновите всички кувьози в дребните общински лечебни заведения, каква ще бъде идната ви цел? Има още доста пластмаса за преработване и проблеми, още веднъж ли ще търсите метод да помагате в областта на опазването на здравето?

- Искаме да създадем акция и за бутилките, само че там е мъчно и не желаеме да вършим нещо, преди да сме сигурни с сътрудниците с логистиката, с преработването. През лятото направихме огромно изследване какви са неналичията и потребностите в над 80 лечебни заведения в България и в този момент ги проучваме, тъй че да разберем кой е идващият проблем за решение. Искаме да създадем и база данни с потребностите на лечебните заведения, тъй че всеки, който желае да помогне, да ревизира в неговата местна болница какво липсва, хората да се провеждат и да вземат решение проблемите. Да, ние плащаме налози на страната, само че в случай че нещо не се случва, не може просто да стоим, да чакаме и да ревем.

Следващата ни задача още веднъж ще бъде ориентирана към здравната инсталация и то за най-малките, за бъдещето на България. Защото, в случай че хората не могат да основават потомство там, където живеят, това естествено води до пренаселване на огромните и обезлюдяване на дребните обитаеми места. А би трябвало да има баланс на популацията в страната и по тази причина желаеме най-малко малко да повлияем позитивно в тази посока.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР