„Каолин“ е придобит почти без пари, а в хода на

...
„Каолин“ е придобит почти без пари, а в хода на
Коментари Харесай

Пламен Георгиев: "Каолин" е придобит почти без пари, спестявани са данъци и концесионни такси

„ Каолин “ е добит съвсем без пари, а в хода на проверяваните 10 години установихме, че са спестявани налози и концесионни такси. Върху Комисията не е имало напън да извърши инспекция на Иво Прокопиев. Това сподели Пламен Георгиев, ръководителят на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) в ефира на БТВ.

„ Ни минимум не се усещам като бухалка, усещам се като човек, който си е приключил добре работата и оценка за нашата работа е решението на съда, с което бяха наложени обезпечителни ограничения “, уточни той.

Припоммняме, че бе натрапен запор за близо 200 млн. лева върху активи на Иво Прокопиев от Бургаският областен съд. Това стана по стимулирано искане на КОНПИ.

За това, че КОНПИ прави казус и се връща над 17 години обратно, с цел да преглежда договорката с приватизацията на „ Каолин “, той сподели: „ Това е операция, която тече от много време насам – Комисията в действителност не се връща обратно. Преди пет години има една продажба на сдружението „ Каолин “, която е за 150 милиона, на немска компания. Единственият метод да разберем дали тези пари, които са постъпили, са законни или не, в това време господин Прокопиев е получавал дивиденти от активността на „ Каолин “, единственият метод да разберем дали това е законно или не, е да установим легален или не е източникът на средствата. Това е смисълът и философията на гражданската конфискация “. Проверката се прави, в случай че има продажба и доходи в проверявания интервал. Ако господин Прокопиев нямаше доходи, не беше продал нищо, нямаше да проверяваме нищо, изясни Георгиев.

По думите му изказванията, че КОНПИ застава над съда, който към този момент се е произнесъл по договорката, са следващата неистина. „ Съдът въобще не се е занимавал с приватизацията и нарушаванията, осъществени от държавните органи по времето на приватизацията на „ Каолин “. Съдът се е занимавал с обвиняването, повдигнато на господин Прокопиев и другите лица, а точно за длъжностно закононарушение. И заради това, че те не са били длъжностни лица, съдът ги е оправдал. Той въобще не е коментирал приватизационна договорка. Това е една голяма неистина “.

За обвиняването на Прокопиев, че Георгиев извършва поръчка на Бойко Борисов, който му е шеф, гостът разяснява: „ Изрекоха се извънредно доста неистини. Борисов ми е шеф дотолкоз, доколкото ми разписва годишните отпуски и командировките в чужбина. Смятате ли, че това е метод за въздействие върху един самостоятелен орган? “. Той добави, че за последно се е чул с премиера евентуално предходната година. Не е приказвал с него за инспекцията. „ Никога по никакъв мотив министър председателят не ми се е обаждал даже да се интересува от инспекции “, заявява той.

„ Г-н Прокопиев приказва единствено за тази инспекция. Много значим различен факт е, че ние установихме в хода на проверяваните 10 години изцяло противоречие сред добива – това, което е добивано от находищата, и това, което е отчитано. Т.е. спестявани са налози, спестявани са концесионни такси. Т.е. отвред това имущество е нелегално добито “, сподели още ръководителят на КОНПИ.

Според него обаче „ Прокопиев е просто едно проверявано лице измежду стотиците други. "Имаме 450 желае сега в съда и искът против господин Прокопиев не е най-големият. Очевидно тъй като има медийно въздействие или какво, излиза и приказва нелепости “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР