Каолин е най-големият производител на индустриални минерали в страната Още

...
Каолин е най-големият производител на индустриални минерали в страната Още
Коментари Харесай

"Каолин" подготвя площадката за нов завод в Дулово, инвестицията ще е 30 млн. евро

" Каолин " е най-големият производител на индустриални минерали в страната

Още по тематиката
Умерен оптимизъм за добива

Прогнозите демонстрират, че металите ще продължат да нарастват, само че с по-бавно движение
17 апр 2017
" Каолин " ще влага 100 млн. лева през идващите пет години

Компанията възнамерява да модернизира три от фабриките си и да приготви ново произвеждане край Дулово
23 окт 2016 Компанията за рандеман и преправка на индустриални минерали " Каолин ", която е благосъстоятелност на немската Quarzwerke, стартира подготовката на площадката за нова фабрика в Дулово. Тя ще се намира на мястото на някогашния фуражен цех в града, като сега се разчиства теренът. Самото строителство се чака да стартира следващата година и да продължи към две години. Планираната инвестиция е сред близо 30 млн. евро, а заетите ще бъдат към 120 души.

Започването на плана стана допустимо, откакто преди две години Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно удостовери правата на компанията върху основно находище в района, откъдето ще се обезпечава част от суровината за новата фабрика. В продължение на години те се оспорваха от свързваната с Румен Гайтански - Вълка компания " Рьопке ".

За стъкло и керамика

Предприятието в Дулово ще бъде следващата индустриална мощ на " Каолин ", която е най-големият производител на индустриални минерали с общо осем заводи в страната. Компанията има произвеждане също в Събрия и Украйна, а оборотът й за 2016 година е 175 млн. лева В новия цех ще се създават артикули въз основата на каолина и кварцовия пясък за потребностите на керамичната и стъкларската индустрия, прецизираха от компанията за " Капитал ". В района работят компании като турската Sisecam, която е притежател на стъкларските фабрики в Търговище, " Ново стъкло " на гръцката Yioula, производителят на керамични плочки " КАИ груп ", а неотдавна и турската Akgun Seramik ( " Дюра-тайлс " ) в Нови пазар. " Каолин " е снабдител и на севлиевския цех за санитарна керамика " Идеал стандарт - Видима ".

Планираната инвестиция в Дулово е сред 25 и 30 млн. евро. " Намерението ни е да осигурим 120 работни места непосредствено в завода и още доста в съпътстващите действия като логистика, поддръжка и други ", споделиха от компанията.

Разчистване и строителство

Събарянето на старите здания и разчистването на терена на някогашния фуражен цех в Дулово към този момент върви, откакто през ноември " Каолин " купи парцела от предходния му притежател " Агрихол актив ". Справка в имотния указател демонстрира, че за имота от към 46 дка и постройките в промишлената зона на града компанията е платила малко над 1 млн. лева Продавачът " Агрихол актив " е основан през 2011 година с предмет на активност произвеждане, предпазване и търговия със зърно и притежател Румен Николов, само че в никакъв случай не е работил. Заради продажбата на парцела, който на процедура образува капитала на сдружението, малко преди договорката с " Каолин " " Агрихол актив " е понижил капитала си от 1.88 млн. лева на 188 лева

" Каолин " е подготвен да стартира градежа на завода още през 2019 година " Фактическото начало обаче зависи от редица външни фактори, върху които нямаме въздействие ", споделиха от там.

Факторът суровина

Инвестицията в Дулово беше оповестена през есента на 2016 година като част от 5-годишна стратегия в размер на 100 млн. лева, която включва също рационализация на фабриките в Сеново, Ветово и Каолиново и други планове. Това стана няколко месеца, откакто завърши проточилата се с години правосъдна сага за правата върху едно от двете съществени залежи на кварц-каолинова суровина, от които компанията ще доставя новия цех. Става дума за " Балабана ", за което " Каолин " получи уверение за комерсиално изобретение още през 2005 година Правата на компанията бяха атакувани от компания " Рьопке " - официално записана от немски жител, само че с акции на предявител, а на процедура свързвана с Румен Гайтански. Казусът стигна до седемчленен съства на Върховен административен съд, който през март 2016 година дефинитивно отхвърли претенциите на " Рьопке " и удостовери правата на " Каолин " върху находището.

От компанията прецизираха, че концесионната процедура за " Балабана " още не е завършила, а това е основен детайл за плана. " Инвестиция в този размер може да се реализира при съществуването на дълготрайна обезпеченост със суровина. В региона на Дулово такава дълготрайна вероятност е налице, в случай че се преглеждат дружно две залежи - " Колобър " и " Балабана ", споделиха от " Каолин ". За находище " Колобър " компанията получи 35-годишна концесия за рандеман през 2016 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР