Као Мани е една от най-красивите и най-скъпите породи котки

...
Као Мани е една от най-красивите и най-скъпите породи котки
Коментари Харесай

Као Мани

Као Мани е една от най-красивите и най-скъпите породи котки в света. Известна като Диамантената Котка, Као Мани е същинско мъркащо украшение, което през последните години се счита за симптом на добър усет и на положителното финансово положение на притежателя на тази бяла хубавица.

История на Као Мани

За разлика от Китай, където правото да се отглеждат котки било привилегия през вековете, в Тайланд свещените сиамски породи свободно се развъждали в многочислените манастири, а селяните били предпазени от инфектираните с чума плъхове, с помощта на котките на простолюдието – Корат и на луксозната котка на монасите и на аристократите в Сиам - Као Мани.

Първите писмени свидетелства за Као Мани са от XIII век, когато котките от тази порода са били известни като Као Пларт - в превод това значи " напълно бяла ". Тази снежнобяла котка с диамантен искра в очите става известна отвън Тайланд едвам през 1999 година, а породата е приета публично през 2010 г, откакто американски селекционери се заемат съществено с одобряването на стандарта на породата. Разкошните котки с блестящи като скъпоценни камъни очи стават известни доста бързо и през днешния ден те са желана порода за хората с огромни финансови благоприятни условия.

Стандарт на Као Мани

Као Мани са със междинна величина, грациозни и елегантни. Мъжките представители на породата доближават до 4 кг, женските са с кг по-леки. Тялото на Као Мани наподобява нежно, само че е с едра костна система. Гръдният панер е добре развъртян, крайниците са среднодълги, с ясно изразена мускулатура, кръгли лапи с розови възглавнички. Опашката на Као Мани е дълга, наподобява солидна и се стеснява в края. Главата е с клиновидна форма, с къса, съвсем квадратна зурла.

 Као Мани

Ушите на Као Мани са необятни в основата, заоблени на върха, с доста къса четина. Очите на Као Мани са огромни, с форма на бадем и са ситуирани леко напряко. Цветът им става финален при съзряването. Той може да бъде наследник, жълт, зелен и рядко пепеляво сив. Особено скъпи са екземплярите с друг цвят на двете очи.

Тънката равномерна роговица обуславя присъщия диамантен искра на очите, в допълнение емфатичен от ярките оттенъци на кожата в краищата на клепачите. Този искра се вижда добре и на дневна светлина. Допустим е единствено снежнобял цвят на козината за породата Као Мани. Малките котета могат да се родят с петна, които би трябвало да изчезнат до навършването на първата им година.

Грижи за Као Мани

Котките от породата Као Мани неприятно понасят ниските температури и теченията. За да е щастлива Као Мани, й е нужен чист въздух и огромно пространство, само че защото не понася разходките на мотив, е добре в случай че стопаните разполагат с огромен заварден двор. В същото време би трябвало да се има поради, че Као Мани елементарно може да се изгуби, защото обича да изследва света и да открива нови провокации. Као Мани обича доста да играе, по тази причина е добре да има кътче с играчки и аксесоари, където да се усеща спокойна и да може да играе, до момента в който стопаните й ги няма.

Обучение на Као Мани

Котките от породата Као Мани се образоват доста елементарно заради високия им интелектуален капацитет. Као Мани с лекост научава нови команди и извършва старите съвсем постоянно, с цел да зарадва стопанина си и да покаже на какво е способна, само че от време на време може да откаже да го прави. Обикновено Као Мани отхвърля да извършва команди, когато не се усеща добре или когато към този момент й е омръзнало, в случай че образованието продължи прекомерно дълго. Десетина минути дневно са задоволителни, с цел да затвърди Као Мани наученото отпреди.

Хранене на Као Мани

 Као Мани

Може да храните Као Мани с гранулирани или консервирани храни за котки от премиум клас или с натурални артикули, които постоянно да допълвате с скъпите за котките от тази порода витамини и минерали. Као Мани на драго сърце ще опита морска сварена обезкостена риба, както и термично обработен дивеч, агнешко, пуешко, заешко и пилешко месо, а също и техните субпродукти. Као Мани може да яде кисело мляко, прясното мляко в огромни количества не е целесъобразно за котките от тази порода.

Као Мани обича да яде някои типове зеленчуци за котки, само че би трябвало стопанинът й самичък да разбере кои, защото всяка котка от тази порода има самостоятелни желания. Не е добре да храните Као Мани с шоколад, сурова риба, пушена риба и пушени меса, сурови яйца, високомаслени млечни артикули, свинско и овнешко месо, гъше месо, тестени и захарни произведения, пикантна и пържена храна.

Заболявания на Као Мани

Особено внимание би трябвало да се обръща на зъбите на котките от породата Као Мани, защото има риск от наследствени болести като гингивити и податливост към възпалителни процеси в устната празнина. При Као Мани количеството мъжки котки със сини очи, които се раждат изцяло глухи или с проблеми със слуха, е 32 %. Као Мани може да страда от болести на сърдечно-съдовата система.

Любопитни обстоятелства за Као Мани

Као Мани е много скъпа котка - малко котенце от тази порода коства към 10 000 британски лири, срещат се и екземпляри, които се продават на по-висока цена. Као Мани е игрива и обича да изследва. Котките от тази порода изискват огромно внимание и другарство и по никакъв начин не обичат самотата. Као Мани се схваща с други животни, като се изключи себеподобни и на дребни гризачи. Као Мани обича да играе с деца, само че в фамилията избира един човек, на който отдава вниманието си и го следва на всички места.

Као Мани е в положение да отбрани стопанина си, в случай че реши, че някой съставлява заплаха за него. Затова в наличието на Као Мани не се предлага гостите на фамилията даже на смешка да протягат ръка на стопаните или на децата. Као Мани би трябвало да се научи на маниери от ранна възраст и наложително да й се обезпечи нужното внимание, с цел да не стане нападателна на по-късен стадий.

Недостатъци на Као Мани

Ако Као Мани смени стопанина си, тя е склонна към котешка меланхолия и може да стане нападателна. Представителите на породата Као Мани са обидчиви и мощното им мяукане е най-малкото, с което демонстрират недоволството си. Тези красиви котки могат да проявят деструктивно държание и да нанесат съществени вреди на интериора на жилището.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР