Каня утре на консултации първата по численост парламентарна група. Няма

...
Каня утре на консултации първата по численост парламентарна група. Няма
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев започва утре консултациите с ГЕРБ-СДС

" Каня на следващия ден на съвещания първата по бройка парламентарна група. Няма да бързам с консултациите и раздаването на мандатите ", съобщи президентът Румен Радев. Срещата с ГЕРБ-СДС е с начален час 13 часа.

По думите му Народното събрание има да свърши доста работа.

" Очаквам партиите да поемат своята отговорност и да не се позволява грешката на последния парламент, когато въпросът за властта обсеби цялата активност на Народното събрание, Народното събрание потъна в кавги, което обезсили неговата активност. Особено значимо е да се направи всичко допустимо да се сътвори нужната среда в Народното събрание, тъй че да се прегледа деликатно Законът за държавния бюджет и множеството закони, които чакат да бъдат признати ", добави Радев.

Дали е оптимист за съставянето на кабинет сподели, че ще отговори след провеждането на консултациите и връчването на първия мандат. Окачестви кабинет на малцинството като сложна задача. Машинното гласоподаване изигра голяма роля за унищожаване на недействителните бюлетини и способства за ограничение на корпоративни и купения избор, счита Румен Радев.

По думите му, в случай че се върне хартиените бюлетини това значи фрапантно увеличение на недействителния избор и неведнъж поправени не знаем тъкмо по какъв начин изборни бумаги и протоколи.

Относно даването на военнотехническа помощ на Украйна Радев разяснява, че това усилва риска от въвличането на България във войната. Призовавам към разсъдък и отговорност, даването ще задълбочи недостига от качествата на българската войска за дълъг интервал от време, в което се утежнява средата за сигурност, разясни президентът.

Очерта няколко значими цели към бюджета за 2023 година - да няма понижаване на обществени заплащания, заплати и пенсии, да не се допусне увеличение на бюджетния недостиг и да не се допусне разглеждането на бюджета да се трансформира в пазарище за предизборно наддаване. Според Радев е належащо дейно взаимоотношение сред държавното управление и Народното събрание.

Българската парламентарна политическа система върви към рецесия, като методът да се излезе от нея е да се върне доверието на българските жители в парламентаризма - това сега значи съставяне на комисии и разглеждане предпочитано на бюджета, сподели още президентът.

Румен Радев взе участие през днешния ден в конференция " 30 години от присъединението на България към Европейската спогодба за правата на индивида ". Форумът се организира под патронажа на президента.

На конференцията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. По покана на президента Румен Радев за присъединяване във форума в София идва генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Конференцията се провежда във връзка 30 години от участието на Република България в Съвета на Европа и от утвърждението на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи и слага акцент върху ангажираността на българските институциите за отбрана на правата на индивида и провокациите пред България като страна по конвенцията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР