Канцлерът на Австрия Карл Нехамер свиква Съвета за национална сигурност

...
Канцлерът на Австрия Карл Нехамер свиква Съвета за национална сигурност
Коментари Харесай

Нехамер свиква Съвета за национална сигурност след ареста на бивш агент, обвинен в шпионаж за Русия

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер привиква Съвета за национална сигурност (СНС) на 9 април след ареста на някогашния чиновник на австрийската работа за вътрешна сигурност Егисто От по съмнение в шпионаж, съобщи австрийската организация АПА за Българска телеграфна агенция.

В петък партията " Зелените " прикани за привикване на съвещание на СНС. Федералният канцлер публично дава отговор за свикването на съвещанието.

" Срещу Егисто От, някогашен чиновник на австрийската работа за сигурност, са повдигнати обвинявания в шпионаж ", съобщи Нехамер през днешния ден. " Тези обвинявания са съществени. От една страна, тези изказвания в този момент би трябвало да бъдат правно изяснени. От друга страна, би трябвало да се направи оценка и да се обясни обстановката със сигурността в страната. Трябва да предотвратим опцията съветски шпионски мрежи да заплашват Австрия ", добави той.

Вчера прокуратурата във Виена изиска във връзка с От, който беше задържан в петък, да бъде взета мярка за неотклонение " задържане под стража ". Прокуратурата проверява някогашния сътрудник на австрийската работа за вътрешна сигурност по обвинявания, включващи корист със служебно състояние, потребление на секретни разследващи данни в ущърб на Австрия и нарушение на служебната загадка.

От е бил чиновник на към този момент разпуснатата Федерална работа за отбрана на конституцията и битка с тероризма Бе Фау Те (BVT). Той е бил по отношение на укриващия се някогашен член на борда на шефовете на " Уайъркард " (Wirecard) Ян Марсалек, на който съдействал за основаването на работеща в полза на Русия шпионска клетка в границите на BVT. Oт, дружно с някогашния началник на отдел на BVT Мартин Вайс, набавял информация за Марсалек, т.е. за Русия. Според немското списание " Шпигел " информацията е била за публицисти, живеещи в Европа, и за казахстански опозиционен политик.

Марсалек пък е упрекнат, че е управлявал групата българи, упрекнати от Лондон в шпионаж в интерес на Русия.

До ареста се стига след информация от Обединеното кралство, че през лятото на 2022 година От е споделил наличието на смарт телефоните на трима (бивши) високопоставени чиновници от министерството на вътрешните работи с съветските секрети служби, най-вероятно със службата за вътрешно разузнаване ФСБ.

Трите мобилни телефона са " жертви " на случай през 2017 година По време на излет на чиновници на Министерство на вътрешните работи с кану, лодката се преобърнала и смарт телефоните паднали във водата. В резултат на това айти механик от службата за отбрана на конституцията бил помолен да поправи служебните мобилни телефони. Той явно е направил копия на наличието на устройствата и ги е предал на От и други чиновници по веригата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР