Каноли и касата – класика на италианската и сицилианската кухня

...
Каноли и касата – класика на италианската и сицилианската кухня
Коментари Харесай

Гръд на девица и Триумф на гърлото: Манастирът, който създаде най-прочутите сицилиански сладкиши - slava.bg

Каноли и касата – класика на италианската и сицилианската кухня в сладкарството, както и ненадминатите Гръд на девственица и Триумф на гърлото – оигиналите на всички тези кулинарни изкушения се вършат от епохи на едно и също място – манастира Света Катерина в центъра на Палермо. Столицата на мафиотския остров е бълбукащ коктейл от всевъзможни хора от всевъзможни цветове и националности, само че на метри от най-култовото й и оживено 24 часа на денонощие кръстовище на двете най-централни улици Виторио Емануеле и Македа човек попада в друг, спокоен и спокоен свят на съвършенство.
За разлика от мъжките манастири, които се правели отвън градовете и имали големи приходи от земи, животни и парцели, женските битували в градовете. За да могат да устоят прелестното здание и огромната църква към него, монахините трябвало да изнамерят метод да изкарват пари. Така почнали да продават изобретявани и приготвяни от тях сладкиши на богатите семейства, които ги купували хем за индулгенция, хем за десерт. Това основало мода и всеки замогващ се сицилианец, а по това време всичко от захар било голям разкош, започвал да поръчва на монахините. Миналата година работилниците им бяха актуализирани, а сладкарницата стана международен шлагер. Изделията им получават максимален пиар още преди 60 години с класическия филм Гепардът с Бърт Ланкастър и изгрряващата звезда Клаудия Кардинале, където младият Ален Делон става секссимвол.





Притежателите на семействата, притежатели на Палацо Ганджи и на приказната Вила де Боско с терасата, на която французинът разхожда кучето си – то е било негово и в живота и му пособие като приятел да не се тормози пред именития Ланкастър и огнената Кардинале, както самичък е разказвал Делон пред 19 минути, преди време си купували от монахините техните творения. Класиката им са сладките на Света Катерина от бадемово брашно и папските бишкоти, с които са постлали пътя от портите на града до манастира си за посещаване на Светия отец преди време – те пък са от вътрешната страна с
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР