Канибализмът е сериозен проблем, когато се отглеждат кокошки и той

...
Канибализмът е сериозен проблем, когато се отглеждат кокошки и той
Коментари Харесай

Защо кокошките стават канибали

Канибализмът е сериозен проблем, когато се отглеждат кокошки и той е подбуден от разнообразни аргументи. Познаването им може да предотврати или да прекрати деянията на канибализъм, които се отразяват много зле на стопаните на домашните птици, защото от време на време може да пострада огромна част от кокошарника.

Често канибализмът се демонстрира при дефицит на значими субстанции в храната на кокошките - протеини, аминокиселини, сол, витамин А и D, калций, сяра, фосфор, магнезий. Ако пък храната обезпечава на кокошките не просто нужната доза, а прекомерно висока доза витамин А и фосфор, това също може да ги накара да кълват посестримите си. При липса или предозиране на някои от изброените субстанции може да се получи зараза на клоаката, което притегля другите кокошки и те настървено стартират да кълват птицата с възпалението и да откъсват части месо от нея, които гълтам.

Друга причина за канибализма може да е прекомерно огромният брой на кокошките при дефицит на задоволително място. Прекалено мощната светлина също може да подразни птиците, както и другите типове паразити, които нападат кожата на кокошките. Ако в кокошарника е доста топло или влажността е прекомерно ниска, това също може да провокира демонстрация на канибализъм измежду кокошките.

 Защо кокошките стават канибали

Скуката, стресът, както и контузиите, които някоя кокошка може да си нанесе, в случай че е затворена в клетка, също провокират останалите да я нападат. Канибализмът постоянно води до гибел на птицата. Веднага щом усетят, че избрана кокошка е с зараза, под въздействие на стрес или кожата и перата й са възпалени, другите кокошки нападат вкупом, като стартират от незащитения стомах.

Понякога кокошките отскубват личните си пера, а също и тези на посестримите си. Дори кокошката да се е наранила сама, другите не чакат дълго и я атакуват, и постоянно след малко време от птицата остава единствено скелет. Шанс за ранената птица има, в случай че тя незабавно бъде отделена от другите, до момента в който се възвърне, и раните й се обработят с дезинфектанти и медикаменти. Задължително е да се направи разбор на аргументите, които довеждат до деянията на канибализъм, с цел да бъдат отстранени в точния момент.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР