Кане корсо е много красиво и ефектно куче, което ще

...
Кане корсо е много красиво и ефектно куче, което ще
Коментари Харесай

Кане Корсо

Кане корсо е доста красиво и ефектно куче, което ще ви е правилен другар и съвършен надзирател. Кане корсо е целесъобразно да се гледа от стопани, които имат опит със служебни кучета.

История на Кане корсо

Кане корсо, известно още с името Кане Корсо Италиано, произлиза от античните римски догове. Корсо значи мощен и деятелен бранител, а не е изтъкване на произхода, както доста хора считат, тъй като бъркат, че това е куче от Корсика. Съвременните представители на породата произлизат от Северна Италия. Най-близкият до тях представител на кучешкия свят е неаполитанският мастиф. През вековете Кане корсо е употребявано от италианците за овчарско и ловно куче. То е било отличен асистент при лов на мечки.

В дълбока античност кучетата от тази порода са се употребявали и по време на гладиаторски боеве, а също по този начин са били помощници на римските легионери по време на военни дейности. Въпреки античния си генезис породата е приета публично едвам наскоро – през 1983 година. Кане корсо е запазило качествата на прародителите си – това е правдиво и самоуверено куче, което ще жертва живота си, с цел да ви отбрани. Към стопанина си Кане корсо са положителни и даже се глезят, когато са до обичания си човек. Кане корсо не е склонно към нестимулирана експанзия и са известни с уравновесената си душeвност. Точно това ги е направило желана порода за защита. През 70-те години на предишния век породата е била на път да изчезне, само че с напъните на селекционери от Италия тези превъзходни кучета са се запазили.

Стандарт на Кане корсо

Мъжките представители на породата Кане корсо са високи от 64 до 68 сантиметра, женските са от 60 до 64 сантиметра височина. Женските доближават до 45 кг, мъжките - до 50 кг. Кане корсо е едро куче с подчертана мускулатура. Дължината на тялото на кучетата от тази порода е малко разтеглена и е по-голяма от височината. Главата е необятна, с изпъкнало чело. Челюстите са мощни, горните устни леко висят над тях. Очите са кръгли, леко изпъкнали и тъмни. Ушите са с триъгълна форма и клепнали, само че нормално се купират във формата на триъгълник. Гръдният панер е мощен, лапите са солидни.

Козината е къса, прилепнала към тялото и блестяща. Допустими цветове са черният, мрачно и ярко сивият, мрачно червеникавият, тигровият и ярко рижавият. При рижаво или тигрово оцветяване кучето би трябвало да има черна или сива маска на лицето. Допускат се дребни бели петна по козината, само че по-големите бели петна се считат за недостатък. Ако храните кучето с натурални артикули, не минавайте внезапно на суха храна, както и противоположното, защото Кане корсо може да реагира зле на това и да получи стомашни проблеми. Ако сте решили да сменяте метода на хранене, би трябвало да го извършите последователно, като увеличавате новата храна и намалявате тази, с която кучето ви е привикнало.

Грижи за Кане корсо

 Кученце кане корсо

Най-добре е в случай че можете да осигурите на кучето от породата Кане корсо необятен двор, където да тича. Но би трябвало да имате поради, че в случай че чужд влезе в двора ви, кучето най-вероятно ще го нападне, тъй като ще пази територията си. Грижите за Кане корсо не са изключително огромни - то има потребност единствено от покрив над главата си, без значение дали живее в дома ви или на двора. Все отново би трябвало да имате поради, че в случай че през зимата е доста студено, къщичката на Кане корсо би трябвало да е добре изолирана, с цел да не настине кучето. Също по този начин, в случай че са се родили кученца през студените месеци, ще се наложи да ги гледате вътре, с цел да не се разболеят.

Козината на Кане корсо не пада доста даже по време на промяната ѝ, която е един или два пъти годишно. Достатъчно е един път дневно да минавате по козината на кучето с мокра забрадка, с цел да отстраните мъртвите косъмчета. Можете също по този начин и да я сресвате с доста гъст гребен, с цел да е постоянно лъскава. Това, от което кучето от породата Кане корсо има най-голяма потребност, са постоянните физически натоварвания. Те могат да бъдат правени едвам откакто кучето стане на година и половина, само че и до тогава може да му се разрешава да тича на воля из двора.

След като порасне задоволително, с цел да укрепнат ставите му, Кане корсо може да ви съпровожда на дълги разходки измежду природата. Трябва да имате поради, че даже добре подготвеното Кане корсо може да прояви експанзия към чужд, по тази причина в места със скупчвания на хора се предлага кучетата от тази порода да бъдат разхождани на мотив. Ако ушите на кучето от породата Кане корсо са купирани, е добре постоянно да се почистват със специфичен разтвор, в който се потапя марля или мек плат, тъй като другояче могат елементарно да се инфектират.

Обучение на Кане корсо

При образованието на Кане корсо може да зародят някои проблеми, защото в млада възраст кучетата от тази порода се пробват да преобладават над стопанина си. Кане корсо ще извършва команди, единствено в случай че е подготвено от спокоен, само че могъщ човек, към който има почит. Още от първите дни на Кане корсо в дома ви би трябвало деликатно, само че изрично да му покажете кой е водачът и че това не е дребното кученце. Но като цяло кучетата от породата Кане корсо са доста интелигентни и при положително образование се научават да извършват командите доста бързо. Точно по тази причина те са желани служебни кучета.

Хранене на Кане корсо

Кане корсо обожава месото, защото като се изключи че е вкусно за кучетата от тази порода, то им е належащо, с цел да зареждат мускулестите си тела с сила. Ако храните вашето Кане корсо със суха храна или консерви, те би трябвало да са от премиум клас, с цел да обезпечат на любимеца ви всички нужни субстанции за пълноценното му развиване. Ако сте решили да храните Кане корсо с натурални артикули, можете да му давате телешко и пилешко месо и разнообразни типове субпродукти.

 Кане корсо италиано

Всички те би трябвало да са най-малко леко обработени топлинно, с цел да не се трансформира кучето ви в същински див звяр. Добре е да разнообразявате менюто на вашето Кане корсо с разнообразни типове зеленчуци за кучета - варени или сурови, а също по този начин с варена обезкостена риба. Не се дава сурова риба на кучетата от тази порода, тъй като може да се появят стомашни проблеми и алергия. Киселото мляко и изварата също са потребни храни за Кане корсо. Полезно е да давате понякога едри кокали на Кане корсо, с цел да ги гризе. Не би трябвало да давате на Кане корсо пушено месо, колбас, сладко, пържено, тестено и солено.

Заболявания на Кане корсо

Сред най-често срещаните болести на Кане корсо е кучешка тазобедрена дисплазия. Не карайте кучето от тази порода да тича на дълги дистанции, преди да е навършило 18 месеца, защото това може съществено да повреди ставите му. Кане корсо е податливо на някои генетично обусловени болести, измежду които са подуването на стомаха, хранителна алергия, епилепсия, болести на щитовидната жлеза, превръщане на клепачите.

Любопитни обстоятелства за Кане корсо

В древността кучетата от породата Кане корсо са били употребявани за боеве с мечки и лъвове. Стандартът на породата на кучетата Кане корсо е избран по външните признаци на Кане корсо на име Борис. В западна Европа кучетата от породата Кане корсо постоянно се употребяват за нощна защита на елитни бутици. Кане корсо е измежду обичаните кучета на петролните магнати. Въпреки че наподобява много страховито и внушава почит и даже от време на време боязън, Кане корсо е доста благ със фамилията, с което живее, и в никакъв случай не би наранил някое от децата на стопанина си. Кане корсо е в положение да изтърпи дърпането на ушите и опашката си, в случай че го вършат децата на неговия собственик. Не е допустимо Кане корсо да бъде подмамено с храна, защото за него отбраната на фамилията, с което живее, е над всичко.

Недостатъци на Кане корсо

Сред минусите на кучетата от породата Кане корсо е желанието да са непрекъснато със своя собственик. Те ще го следват на всички места и даже могат да изпаднат в меланхолия или да станат нападателни, в случай че остават за дълго време сами. Недостатък на Кане корсо е и желанието му да пази територията си непременно - то не позволява други животни или непознати хора да контактуват със стопанина и фамилията му. При разлъка със стопанина си за дълго време Кане корсо може да откаже да се храни въобще и това да се отрази на здравето му и даже да последва съдбовен излаз. Ако не се извежда постоянно на открито, кучето ще скучае и ще стартира да унищожава покъщнината ви.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези разгласи за Кане Корсо. Ето и хрумвания за име на кане корсо.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР