Кандидатстудентските изпити по история и биология за Софийския университет се

...
Кандидатстудентските изпити по история и биология за Софийския университет се
Коментари Харесай

Изпити по история и биология в Софийския университет

Кандидатстудентските изпити по история и биология за Софийския университет се организират през днешния ден.

Първият стартира в 9 ч., вторият - в 14.

Изпитът по история на България е писмен и се състои от два съставния елемент:

1. Развиване на тематика по даден исторически проблем и

2. Тест.

Времетраенето му е 4 астрономически часа. Изпитната стратегия е формирана въз основа на образователното наличие по История на България за XI клас за наложителна подготовка в общообразователните учебни заведения. В нея са включени съществени проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развиването на българската страна и на българското общество във времето от края на VII доникъде на XX в.

Изпитната комисия формулира тематиките и разновидностите на теста в деня на изпита, тъй че те да покриват цялото образователно наличие, заложено в програмата. При започване на изпита се изтеглят две тематики, като всеки кандидат-студент има право да избере и да написа по една от тях, както и един от тестовите разновидности, който се раздава на кандидат-студентите. Тестът включва въпроси от отворен и затворен вид от региона на политическата, стопанската, църковната и културната история на България през Средновековието, Възраждането и Новото време.

Основните цели на изпита са да ревизира историческите познания на претендентите, планувани в държавните просветителни условия за първо равнище; да ревизира уменията им за основаване на необорим текст по избран проблем; да ревизира равнището на притежаване на книжовния български език, доколкото това е изискване за основаване на верен текст.

Изпитът по биология е писмен и е с времетраене 4 и половина астрономически часа. Състои се от два съставния елемент:

Компонент 1 се прави оценка с числова оценка по шестобална система. Тя се употребява за балообразуваща за всички, кандидатстващи с биология в СУ.

Компонент 2 е наложителен единствено за претендентите за компетентност „ Медицина “ в Софийския университет.

Компонент 1 (тестът) е наложителен за всички претенденти. Той се състои в 60 тестови задания, включващи материал от VIII, IX и X клас с многоброен избор с няколко други възможности, само че с един правилен отговор, и структуриран отговор.

Компонент 2 е насърчаване на тематика от образователния материал от VIII, IX и X клас, изтеглена в деня на изпита. Тя е за претенденти за специалността „ Медицина “. До убалообразуване и класиране за „ Медицина “ се позволяват единствено получилите резултат „ Да “ на този съставен елемент. При оценяването на писмените работи ще се имат поради следните критерии: правилно, тъкмо, разумно и изчерпателно показване на биологичния материал; метод на интерпретиране на образователното наличие и благоприятни условия за анализиране и сравнение на основни факти; изчерпателно излагане и аргументиране на знанията; притежаване и вярна приложимост на биологичните термини; обща биологична и езикова просвета на претендента.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР