Кандидатката за президент на републиканците Ники Хейли обеща да продължи

...
Кандидатката за президент на републиканците Ники Хейли обеща да продължи
Коментари Харесай

Ники Хейли загуби от Тръмп и в Ню Хемпшир, но се закани битката да продължи

Кандидатката за президент на републиканците Ники Хейли даде обещание да продължи акцията си след втората поредна загуба от Доналд Тръмп.

Хейли обиколи Ню Хемпшир преди първите първоначални избори в страната във вторник, ухажвайки както самостоятелни, по този начин и умерени републикански гласоподаватели.

Но тя не съумя да настигне Тръмп, който имаше удобна преднина от осем пункта в първите резултати от изборите.

Миналата седмица някогашният президент завоюва безапелационно изборите в Айова.

Дни по-късно Хейли стана последният останал противник на Тръмп, откакто губернаторът на Флорида Рон ДеСантис ненадейно напусна редиците претенденти на републиканците.

На празненство в изборната нощ в Конкорд нощес Хейли се отхвърли от конкуренцията в Ню Хемпшир, като поздрави Тръмп за успеха.

Но тя даде обещание да се върне с кандидатурата си за президент на Републиканската партия вкъщи, в Южна Каролина - щат, в който е била губернатор.

" Тази конкуренция надалеч не е завършила. Остават още десетки щати. И идващият е моят обичан - щатът Южна Каролина ".

Коя е Ники Хейли?

Всъщност малко на брой знаят, че Нимарата Ники Хейли е от индийски генезис. Бившата губернаторка е дете на имигранти от Индия, изповядващи сикхизъм, макар, че самата тя е родена и израснала в Съединени американски щати. От 12 годишна стартира да поддържа счетоводството на бутика за облекла на майка й. След това приключва университет със компетентност счетоводство и финанси и бързо се влива в фамилния бизнес, ставайки негов основен счетоводител.
След като се омъжва за Майкъл Хейли през 1996 година, тя стартира да се занимава интензивно с цивилен инциативи. През 1998 година тя е назначена в борда на шефовете на Търговската камара на окръг Оринджбърг, а по-късно Хейли става касиер на Националната асоциация на дамите притежатели на бизнес през 2003 година и година по-късно неин президент.

Започва да се занимава доста интензивно и с благотворителна активност, а не след дълго идва и ползата към политиката.

През 2011 година Ники Хейли става губернатор на щата Южна Каролина, като остава на този пост до 2017-а. Веднага по-късно следва сериозен дипломатически скок - назначена е за непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации. По това време интензивно се приказва, че Тръмп е обмислял Хейли за поста на държавен секретар, който обаче тя е отказала.

Ники Хейли е първата индийска американка, която е чиновник в президентския кабинет. Въпреки това по време на секс свадите към Доналд Тръмп, Хейли декларира, че дамите, които са обвинили президента, че ги допира или опипва без тяхно единодушие, „ би трябвало да бъдат изслушани и би трябвало да се оправят с тях… И мисля, че като всяка жена, която се е чувствала насилвана или измъчвана по някакъв метод, те имат цялостното право да приказват ", безапелационна е тя.

Като непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации тя удостоверява желанието на Съединените щати да употребяват военна мощ в отговор на по-нататъшни проби на ракети от страна на Северна Корея по време на рецесията през 2017 – 2018 година Също по този начин се застъпва за поддръжката на Съединени американски щати за Израел в Съвета за сигурност. На 31 декември 2018 година тя се отдръпва непринудено като непрекъснат представител на страната си в Организация на обединените нации.

Официални претекстове за оставката от Организация на обединените нации няма. Ден преди този момент обаче антикорупционната група за наблюдаване на Граждани за отговорност и нравственос във Вашингтон я упреква, че е приела седем първокласни пътувания с частен аероплан като подарък от предприемачи от Южна Каролина. Самата Хейли отговори, че е показала въпросните седем полета като подарък във финансовата си декларация за 2018 година, потвърждавайки, че те са подарени в следствие от нейните персонални контакти.

Хейли е омъжена за офицер от американската войска, с който имат две дъщери. Според данни от 2022 година нейното чисто положение се прави оценка на 8 милиона $, задвижвано частично от продажбите на книги и присъединението към корпоративните бордове на Boeing и United Homes Group.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР