Кандидатите за шеф на КПКОНПИ ще се проверяват за принадлежност

...
Кандидатите за шеф на КПКОНПИ ще се проверяват за принадлежност
Коментари Харесай

Бивши агенти на ДС ще могат да оглавят КПКОНПИ

Кандидатите за началник на КПКОНПИ ще се ревизират за принадлежност към Държавна сигурност. Това обаче няма да е спънка за заемане на поста

Това реши парламентарната комисия за противопоставяне на корупцията. От Движение за права и свободи желаеха, в случай че се откри такава принадлежност, той да бъде разгласен за неспособен да поеме поста, съобщи.

От Демократична България и Политическа партия акцентираха, че това би трябвало да се уреди в закон за лустрацията и не поддържаха предлагането. Александър Несторов от Движение за права и свободи попита: "Тоест вие казвате, че няма да предложите лица с принадлежност към Държавна сигурност? ". Не мина и предлагането на Движение за права и свободи претендентът да показа документ за психическа валидност. Приети бяха правила кака ще протече чуването на претендентите. И НПО-та ще могат да изричат мнения за номинираните претенденти. От Движение за права и свободи желаеха шефът на Антикорупционната комисия да се избира с квалифицирано болшинство и приканиха ръководещите да се обединят. Желанието на ръководещите за битка с индивида, сподели Александър Несторов. Според него в тази ситуация става въпрос за индивида.

След съвещанието на комисията ръководителят Михал Камбарев отговори на въпроса на News.bg дали ще е проблематично, в случай че някой от претендентите за началник на КПКОНПИ се окаже с принадлежност към Държавна сигурност, откакто съгласно разпоредбите, гласувани през днешния ден това е единствено с осведомителен темперамент по този начин: "Няма по какъв начин да бъдем изобретателни ". В противоположен случай трябвало да се трансформира закона за КПКОНПИ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР