Кандидатите за членове на новия Висш съдебен съвет от квотата

...
Кандидатите за членове на новия Висш съдебен съвет от квотата
Коментари Харесай

Двама кандидати за членове на новия Висш съдебен съвет се срещнаха със съдии в Монтана

Кандидатите за членове на новия Висш правосъден съвет от квотата на съдиите Татяна Жилова и Антоанета Аргирова от Административен съд – София, се срещнаха със съдии от Окръжния и Административния съд в Монтана и показаха пред тях вижданията си за работа във Висш съдебен съвет и нужни промени в правосъдната система.
„ Дошли сме тук не толкоз, с цел да ви срещнем с нашите концепции, а с цел да чуем от вас проблемите и предложенията ви за решаването им, да участваме в един деен разговор! “, обявиха претендентите.
Те разискаха с магистратите от Монтана концепциите за промени в правосъдната карта на България и гарантирането на достъп до правораздаване за хората и от дребните обитаеми места, дефицита на съдии и нуждата от механизми и периоди за навреме оповестяване и привършване на състезанията за съдийски длъжности, правила за командироването на съдии в други съдилища и упованията за промени в настоящата нова Единна осведомителна система на съдилищата.
„ Ще работим за отстояваме независимостта на съда и съдиите и за транспарантен разговор както вътре в правосъдната система, по този начин и с останалите държавни институции за решение на проблемите на правосъдната власт, в това число и за иницииране на законодателни промени, когато са нужни! “, увериха претендентите за Висш съдебен съвет.
Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет позволи до присъединяване в избора на членове на бъдещия Висш съдебен съвет от квотата на съдиите 15 претенденти, номирани от съдилищата в страната. Висшият правосъден съвет е върховен административен орган на правосъдната власт в България и се състои от 25 членове, 11 от които се избират от Народното събрание и 11 - директно от всички съдии, прокурори и следователи. Мандатът на изборните членове на Висш съдебен съвет е петгодишен. Членове на Висш съдебен съвет по право са ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС), на Върховния административен съд (ВАС) и Главния прокурор. Общото заседание на съдиите ще избере новите 6-ма членове на Висш съдебен съвет от квотата на съдиите на 18 и 25 юни т. г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР