Кандидатът заминистър на енергетиката Николай Павлов безпрецедентно взе думата от

...
Кандидатът заминистър на енергетиката Николай Павлов безпрецедентно взе думата от
Коментари Харесай

Николай Павлов от трибуната към ПП: Разбихте пазара на природен газ, посредниците заграбиха милиони

Кандидатът заминистър на енергетиката Николай Павлов невиждано взе думата от трибуната още преди да бъде гласувана номинацията му, с цел да каже, че " Продължаваме промяната " са разрушили пазара на природен газ у нас и поради тях " Булгаргаз " сега са с насъбрани 1,2 милиарда задължения и загуби.

Павлов беше предизвикан от самия Кирил Петков, който съобщи, че е срещу неговата кандидатура. Бившият министър председател съобщи от трибуната, че Николай Павлов е ощетявал страната като началник на " Булгаргаз " с по 1 милион на месец. 

" Преди една година сътвориха една гигантска неистина - по какъв начин сме спрели азерския газ. Това беше тиражирано точно с цел да бъда отхвърлен ", бяха първите думи на Павлов от трибуната.

" И с цел да могат да върнат медиаторите. И не беше задоволително единствено аз да бъда освободен, освободен беше и уважаваният доцент Иван Иванов от КЕВР ", добави той.

" Вкарването на медиаторите беше невероятно без да бъдат отстранени шефът на " Булгаргаз " и КЕВР. Посредниците заграбиха стотици милиони левове от българския консуматор. Сега треперят, тъй като ще бъдат разобличени и ще им бъде потърсена сметка ", означи някогашният началник на " Булгаргаз ".

Той изреди вредите за газовия ни снабдител и упрекна Кирил Петков и Политическа партия, че са разрушили пазара на природен газ.

" Това подрони престижа на българската страна пред нашите сътрудници. Никой не желае слаб съдружник. " Булгаргаз " беше гръбнакът на българската стопанска система и осигуряваше най-малко един милиард, който влизаше в стопанската система на страната ", продължи номинираният за енергиен министър.

" Истината за азерския газ е следната - ние спасихме контракта, предотвратихме заплащането на неустойки благодарение на кралския юрист на Англия на БЕХ, тъй като газовата връзка беше още непостроена ", осветли генезиса на спора си с Кирил Петков номинираният за министър. Той разкри още, че Кирил Петков го е карал да заведе дело против азерския снабдител на газ.

" Вие, на 4 май дадохте дума, че газопроводът ще бъде издигнат и България ще получава азерски газ. Нито беше издигнат газопроводът на 1 юли, нито България получаваше контрактуваните количества. Българският народ би трябвало да знае. Двете трети, които ги получиха от азерите, ги получиха на 4 пъти по-висока цена. 178 млн. $ бяха надплатени. 1,93 млн. $ е било надплащането. Покачвайки цената, вие увеличихте и банковата гаранция. Ние спасихме контракта, само че Кирил Петков какво говореше - вие би трябвало да заведете дело ", продължи с фактологията Николай Павлов.

" Моята визитка се вижда на страницата на " Булгаргаз " - 95% от пазара го държеше " Булгаргаз ", заключи още някогашният началник на сдружението, който беше отхвърлен от поста си от кабинета " Петков ".

Изказването му беше дълго и бурно приветствано от пленарната зала.

 

Преди това Делян Добрев от ГЕРБ пък уточни, че Петков е направил признания и разгласи, че по неговия сигнал в Министерство на вътрешните работи е осъществена инспекция от ГДБОП и преписката е предадена в прокуратурата, където е и тази на ДАНС за случилото се в " Булгаргаз " и газовите доставки.

" Препоръчвам ви да не атакувате Николай Павлов, тъй като той е очевидец по това дело против вас и това е повода да сте срещу него. Ако Николай Павлов стане, вие ще лежите ", обърна се към Кирил Петков депутатът от ГЕРБ.

" Показахте цялостната си непросветеност ", реагира Петков, като уточни, че два месеца ГЕРБ не съумели да създадат държавно управление.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР