Кандидатът за Ректор на Медицинския университет – Пловдив проф. Благой

...
Кандидатът за Ректор на Медицинския университет – Пловдив проф. Благой
Коментари Харесай

Проф. Благой Маринов: За първи път в България въвеждаме стандартизирана програма за травма мениджмънт

Кандидатът за Ректор на Медицинския университет – Пловдив проф. Благой Маринов показва стандартизираната стратегия за контузия мениджмънт. Курсът Advanced Trauma Life Support (ATLS) е стратегия за продължаващо здравно образование, създадена от Комитета по контузия на Американския лицей по хирургия през 1979 година за лекари и квалифицирани здравни експерти. Тази стратегия обезпечава редовно образование за ранна грижа за пациенти с контузии. Програмата ATLS дава на участниците безвреден и благонадежден способ за неотложно лекуване на повредения пациент и разширени знания за поддържане на живота.
Прочетете още
„ С взор в бъдещето и грижа за развиването на университетския ни състав изпратихме 16 преподаватели от разнообразни специалности – хирургия, ортопедия и анестезиология и реанимация от катедри на Медицинския университет - Пловдив, с цел да проведат образование по програмата Advanced Trauma Life Support (ATLS) в упълномощен център в Атина през септември. “ – споделя  проф. доктор Благой Маринов, зам.-ректор по научноизследователска активност и шеф на Медицинския Симулационен Тренировъчен Център на МУ-Пловдив. По създание програмата съставлява типов метод при култивиране и лекуване на пациенти с политравми и се управлява от Американския лицей по хирургия (American College of Surgeons - ACS). Водещи интернационалните специалисти образоваха за обучители девет от преподавателите преминали  курса. На собствен ред те би трябвало да внедрят програмата след завръщането си в Медицинския университет - Пловдив. „ Така ние ще се превърнем в първия център в България, който ще може да образова и издава документи в тази област “ – акцентира проф. Маринов.

Целта на курса е да образова лекарите по какъв начин да правят първична оценка и да стартират реанимация на пациент с множествена контузия. Проучванията демонстрират, че тези образования са подобрили представянето на участниците и са понижили смъртността в лечебните заведения, които са приели курса ATLS като наложително образование. В множеството страни въвеждането на ATLS е послужило като подготвителна стъпка към реформиране на системите им за незабавна помощ.

„ Изключително сме удовлетворени от представянето на преподавателите от Медицинския университет – Пловдив, които бяха доста стимулирани и демонстрираха забележителна подготвеност. Очакваме в най-кратки периоди да бъде проведен самостоятелен  ATLS курс в Пловдив, България, с което да приключи процеса на приемане на програмата на Ваша територия “ – показа доктор Йоаким Йоргенсен, началник на програмата ATLS за регион XV (Европа и Близкия изток).

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР