Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски представи на

...
Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски представи на
Коментари Харесай

Проф. Габровски предложи Благомир Здравков за здравен министър, а проф. Томов - за образователен

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски показа на президента Румен Радев изпълнен проучвателния мандат за сформиране на държавно управление. Той предложи за здравен министър шефа на Специализираната болница по детски заболявания в София доктор Благомир Здравков, а за министър на образованието и науката – проф. доктор Славчо Томов.

Д-р Здравков е роден на 9 април 1979 година в град Карлово. Завършва медицина в Медицинския университет в София. Специалист е по анестезиология и интензивно лекуване. Магистър по здравен мениджмънт.

От април 2021 година досега е изпълнителен шеф на Специализираната детска болница „ Проф. Иван Митев ” в столицата. Преди това е бил част от екипа на Клиниката по детска анестезиология и реанимация в „ Пирогов “.

Работил е в най-големите академични лечебни заведения в София. От 2015 година се профилира извънредно в региона на детското опазване на здравето. Работил е взаимно с Военновъздушни сили, БЧК и ЦСМП като началник на екип в задачи по наземен и въздушен превоз на сериозно заболели деца.

Преподавател е в Катедрата по педиатрия на МУ – София, преди този момент е бил помощник и в Катедрата по анестезиология на Висшето учебно заведение. Активно взе участие в доброволните формирования на БЧК. Включва се и в голям брой благотворителни начинания на организацията.  Има десетки участия в национални и интернационалните научни конгреси по педиатрия, незабавна медицина, анестезиология и интензивно лекуване.

Проф. доктор Славчо Томов е роден е през 1962 година в град Левски. Притежава научна и просветителна степен – лекар по медицина и лекар на науките. Има добити специалности по “Акушерство и гинекология ” и “Онкология ”. Бил е декан на факултет “Здравни грижи ” към МУ-Плевен и ректор на Медицински университет, гр. Плевен в продължение на два мандата.

Към момента е шеф на Научноизследователския институт и ръководител на Общото заседание на МУ-Плевен. Член е на редица влиятелни интернационалните научни организации Society of European Robotic Gynecological Surgery (SERGS) – от 2009 година, член на Управителния ръб на SERGS (2015-2019 г.); Society of Robotic Surgery (SRS) – от 2010 г.; South Eastern European Robotic Surgery Society (SEERSS) – 2010 г.; Society of Laparoendoscopic sugeons (USA) – 2016 г.).

Специализирал е лапароскопска и гинекологична хирургия в Германия, Франция и Италия. Сертифициран е като конзолен хирург за работа с роботизираната система da Vinci.

Рецензент е на публикации в реферирани интернационалните научни списания. Носител е на редица почетни награди и грамоти. Удостоен е със званието “Почетен жител на Плевен ”.

Предложеният от проф. Габровски кабинет се състои от министър-председател, трима заместител министър-председатели и министри, както следва:

Министър-председател – проф. Николай Габровски;

Заместник министър-председател по ръководство на средствата от Европейския съюз – Малина Крумова;

Заместник министър-председател по публичен ред и сигурност и министър на правораздаването – Миглена Тачева;

Заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите – доктор инж. Меглена Плугчиева ;

Министър на финансите – Маринела Петрова;

Министър на вътрешните работи – доктор Благородна Макева;

Министър на защитата – Атанас Запрянов;

Министър на външните работи – Драгомир Заков;

Министър на стопанската система и промишлеността – Мартин Дановски; 

Министър на районното развиване и благоустройството – Добромир Симидчиев;

Министър на превоза и известията – Прошко Прошков;

Министър на труда и обществената политика – доктор Събина Събева;

Министър на опазването на здравето – доктор Благомир Здравков;

Министър на образованието и науката – проф. доктор Славчо Томов, д.м.н.;

Министър на културата – Ириней Константинов;

Министър на земеделието, храните и горите – Васил Грудев;

Министър на нововъведенията и растежа – Милена Стойчева;

Министър на електронното ръководство – Красимир Симонски;

Министър на енергетиката – Николай Павлов;

Министър на туризма – доктор Мартин Захариев;

Министър на младежта и спорта – инж. Борил Кръстев;

Проф. Николай Габровски съобщи, че е належащо сформиране на постоянно държавно управление за бързо превъзмогване на разделянето в обществото, възобновяване на разговора сред партиите и институциите, преустановяване на политическата криза; осъществяване на правосъдна промяна и дейно противопоставяне на корупцията; въвеждането на бързи и ефикасни антикризисни ограничения, които да преодолеят провокациите на икономическата рецесия, инфлацията и спада на икономическия напредък, в това число реализиране на фискална устойчивост; ясна европейска и евроатлантическа устременост на външната политика и на политиката за сигурност и отбрана; осъществяване на основни промени, в това число посредством Плана за възобновяване и устойчивост; полагане на дейни политически и дипломатически старания за приемане на България в Шенгенското пространство; активизиране и подготовка на бизнеса, банковия бранш и жителите за присъединение на България към Еврозоната през 2024 година; реализиране на енергийна самостоятелност, в това число посредством продължение на напъните за обезпечаване на действителна диверсификация на източниците на доставка; реализирането на целенасочени обществени вложения в основни браншове за цялото общество, каквито са образованието, опазването на здравето, обществената защита; България би трябвало да излезе час по-скоро от безвремието и спиралата от избори.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР