Кандидатът за гуверньор на БНБ Любомир Христов, за разлика от

...
Кандидатът за гуверньор на БНБ Любомир Христов, за разлика от
Коментари Харесай

Кандидатът за шеф на БНБ Любо Христов: Бързото влизане в еврозоната носи рискове

Кандидатът за гуверньор на Българска народна банка Любомир Христов, за разлика от Димитър Радев, уточни известни опасности пред влизането ни бързо в еврозоната бързо, като посочи, че еврото има и редица преимущества.

Банкерът изясни, че в случай че бъде определен, той е набелязал 7 целта в работата си. Като своя най-важна задача Христов уточни изработването и представянето на разбор на средносрочните резултати от въвеждане на еврото в страната.Той благодари на " Възраждане ", че са му дали своят вот доверие.  

Примането на еврото има редица преимущества, само че в случай че се присъедим в еврозоната в този момент и в идващите 10 години и изпаднем в рецесия, това би изтрило всички вероятни изгоди. Христов увери, че преждевременното присъединение би повишило риска от тези рецесии.

Според него не е правилно, че колкото е ниска лихвата, толкоз по-добре, защото в стопанската система имало натурален лихвен % и за България той е в размер на 2 п.п. по-висок, в сравнение с е присъщ за еврозоната.

Любомир Христов изясни, че е вероятен приток на задграничен капитал, вложен в ниско производителни браншове като строителство и търговия, или пък умозрителен. Втори риск, съгласно него, би бил краткотрайно надуване на балони и неустойчиви дефицити по настоящата сметка на платежния баланс.

" В подобен миг, в случай че сме в еврозоната, можем да реагираме единствено със стягане на колана до последна дупка. Искам да уточня, че приказвам за опасности, не за преодопределеност. ", сподели Христов.

" За да се противпоставим на това е варинт да да ограничим входящите потоци на капитал. за мен единственият метод да се смекчат тези опасности е страната да се концентрира върху ускорение на растежа за по-бърза конвергенция на страната към средноевропейските равнища, с което всички тези опасности ще станат по-ниски ", сподели още той.

Имало потребност и от мнение на Българска народна банка по пакета за цифровото евро, по който следва изговаряне на Екологичен потенциал. Решенията в УС на Българска народна банка би трябвало да се взимат с консенсус, счита още Христов. Така всеки върпос би се оглеждал от всички страни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР