Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън победи на президентските избори

...
Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън победи на президентските избори
Коментари Харесай

Си Ен Ен прогнозира победа на Джо Байдън и в Аризона

Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън победи на президентските избори в Съединени американски щати и в така наречен колебаещ се щат Аризона, спечелвайки неговите 11 гласа в 538-членната Електорална гилдия, съобщи ТАСС, цитирайки телевизия Си Ен Ен.

Според оценката на телевизионния канал при обработени 99 на 100 от подадените бюлетини, Байдън събира 49,4 на 100 от гласовете на гласоподавателите, а републиканецът Доналд Тръмп - 49,1 на 100. Разликата сред двамата кандидати е над 11 хиляди гласа. Агенция Асошиейтед прес и телевизия Фокс нюз още по-рано предвидиха успеха на Байдън в Аризона. Байдън е едвам вторият демократ за последните 70 години, който побеждава в този мощно републикански щат.

Така той към този момент си е обезпечил успеха над Тръмп, тъй като с 11-те гласа от Аризона досега е спечелил 290 гласа в колегията, при нужни 270, отбелязва Ройтерс. Аризона, наред с Джорджия и Северна Каролина, са последните щати, които към момента не са подали дефинитивни резултати, въпреки че спечелилият в тях е на практика явен. Байдън продължава да води в Джорджия (с 16 гласа в колегията), а Тръмп - в Северна Каролина (с 15 гласа).

Предизборният щаб на Тръмп още преди няколко дни подаде иск в съд в Аризона с аргумента, че някои бюлетини, подадени там в деня на изборите, не са били преброени заради неточност, позволена от чиновници в изборните секции на окръг Марикопа. Представителите на Тръмп желаят тези бюлетини да бъдат тествани ръчно.

Байдън към този момент се разгласи за победител, а Тръмп към момента не е признал провалянето си и води правосъдни борби в няколко щата, оспорвайки преброяването на бюлетините, тъй като съгласно него е имало доста нарушавания от страна на демократите. Всичко това блокира естествения преход на властта сред актуалната и бъдещите администрации. Президентът е под напън и от авторитетни среди в личната си партия да признае провалянето си.

Байдън е спечелил и всеобщия избор в народен мащаб, защото досега изпреварва Тръмп с 5,3 млн. гласа, или с 3,4 процентни пункта, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР