Кандидат-студентите да влизат в специалността Право без приемни изпити по

...
Кандидат-студентите да влизат в специалността Право без приемни изпити по
Коментари Харесай

Кандидат-студентите ще влизат `Право` без изпити, само с матури през 2022 г. |

Кандидат-студентите да влизат в специалността " Право " без приемни изпити по български език и литература и по история през идната образователна 2022/2023 година, оферират министрите на правораздаването Надежда Йорданова и на образованието акад. Николай Денков.

Те са внесли за разискване план за изменение на наредбата, която дефинира разпоредбите за придобиване на висше обучение по право и професионална подготовка " правист " и следва гласуването му от Министерския съвет.

Той планува в " Право " тази година да се влиза единствено с оценките от матурите.

Специалността е контролирана и по тази причина приемът в нея не може да се реализира без приемни изпити. Двамата министри обаче желаят това на съображение пандемията от COVID-19.

" Продължаващата изключителна епидемиологична конюнктура, както и рекомендациите и прилаганите ограничения от здравните управляващи, обосновават като отговарящо на ситуацията решение приемът на студенти в компетентност „ Право “ да бъде сбъднат още веднъж без конкурсни изпити въз основа на оценките от държавните зрелостни изпити. По този начин ще се сведе до най-малко нуждата от събиране на огромни групи от хора във висшите учебни заведения за осъществяване на конкурсните изпити за запазване на тяхното здраве ", се споделя в отчета с претекстовете им.

В него се споделя " още веднъж ", защото през последните две години приемът в " Право " беше без изпитите по български и история, а претекстът беше същият.

Инициативата това да продължи трета година е на Министерството на правораздаването по гледище на деканите на юридическите факултети в страната. " В получените становища надвива позицията, че е оправдано и през образователната 2022-2023 година да се резервира редът за осъществяване на приема, общопризнат през последните две години - при условията и по реда на член 68 от Закона за висшето обучение, без да се провеждат писмени конкурсни изпити по член 4 от Наредбата ", написа в отчета.

" Изменението е подбудено от изключителните условия във връзка с пандемията от COVID-19 и има за цел обезпечаване на опция за банкет на студенти по специалността „ Право “ без полагане на присъствени приемни изпити и скупчване на големи групи от хора ", се споделя още в него.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР