Кандидат-президентът на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов даде ексклузивно

...
Кандидат-президентът на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов даде ексклузивно
Коментари Харесай

Кандидатът за президент на БФС Михаил Касабов обяви какво би реформирал в българския футбол

Кандидат-президентът на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов даде извънредно изявление за предаването " Арена спорт " по Българска национална телевизия дни преди провеждането на дълго чакания Конгрес, на който се чака да стане ясно кой ще бъде определен за началник на централата. Касабов разкри какво го е убедило да се включи в борбата да оглави родния футбол, както и коя е главната смяна, която самият той ще инициира.

" Доверието към БФС би трябвало да се върне с работа. Не считам, че съм любимец за президентския пост, тъй като това го вземат решение делегатите. Венци Стефанов ме убеди, че мога още малко да оказа помощ на българския футбол, макар че моите години към този момент понатежаха. Мисля, че има някои неща, които могат да бъдат изменени и аз ще ги направя, в случай че ме изберат. Основното е последователното прекосяване на професионалния футбол към Професионалната лига, тъй като по този начин е във всички страни. Аз още при започване на акцията разгласих, че в Изпълкома няма да поканя притежатели и президенти на клубовете, тяхното място е в Лигата ", показа футболният функционер.

Дългогодишният вицепрезидент на БФС съобщи още, че до момента не е имал опцията да въздейства върху процесите във футбола на локално равнище и в това време очерта някои от целите в своята стратегия, свързани със съдийството, построяването на игрища, както и работата с подрастващите.

" Съдийството е една болна тематика, само че аз считам, че то не е толкоз тежко, колкото се изкарва. Разбира се, има какво да се промени, само че това е работа на Съдийската комисия, а не на президента ", разяснява Касабов.

" Хубаво е да имаме народен стадион, само че ние към този момент разполагаме с два стадиона в Пловдив, като един от тях - " Христо Ботев " ще бъде употребен от националния тим за бъдещите мачове и квалификации. Като софиянец бих желал и в столицата да имаме такова оборудване и го чакам от ЦСКА ", продължи той.

" За детско-юношеския футбол към този момент има стратегия, по която се работи в продължение на две години при техническия шеф Георги Иванов. Смятам, че той и екипът му се оправят добре и в случай че аз бъда определен за президент, те ще продължат своята работа. Георги Иванов работи чудесно досега и не виждам за какво да не продължи. Не считам, че той е най-сериозният ми конкурент. Всеки има своите шансове и значимото е, че този, който бъде определен, да вземе рационалното от останалите претенденти. Не съм мислил още дали бих поканил хора от екипите на останалите претенденти, тъй като е прекомерно рано ", сподели още кандидат-президентът на БФС.

Михаил Касабов изрази още вяра, че скоро ще забележим още веднъж националния ни тим на огромно състезание, като също така се изрече ласкаво за работата на сегашния селекционер Илиан Илиев.

" Надявам се колкото може по-скоро още веднъж да забележим националния тим на огромно състезание. В момента виждам добра смяна в отбора, има заварка сред треньорския щаб и играчите, тъй че съм оптимист. Категорично Илиан Илиев би трябвало да продължи да бъде отпред на националния тим. Харесва ми, че има успокоение в състава, а не това напрежение, което се виждаше преди ", безапелационен е футболният функционер.

" Според Устава на БФС значима е датата, към която е изработен изборът на даден претендент. Ако тогава той към момента не е навършил 70 години, то мандатът се изкарва до дъно. За мен е значимо кой какво може, а не на каква възраст е. По тази причина и аз съм срещу да има мандатност на президента ", съобщи Касабов по отношение на рецензиите по негов адрес, че Уставът на БФС не разрешава на хора над 70 години да работят в структурите на централата.

Бившият краткотрайно изпълняващ функционалностите на президент на БФС показа още упованията си за Конгреса на 15 март, както и дали чака да има обжалвания по-късно. " Не чакам да има процеси по време на Конгреса. За по-късно нищо не мога да кажа. Съгласен съм с Венци Стефанов за това да няма тъмни стаи по време на гласуването. Тази концепция в действителност е моя, тъй като съм виждал сходно нещо от ФИФА и УЕФА и считам, че по този начин всичко е по-прозрачно и по-демократично ", разяснява Касабов.

Накрая кандидат-ръководителят даде отговор на въпросите дали ще предложения в екипа си някои от някогашното управление на БФС, подготвен ли е да помогне на някои от своите съперници, както и дали ще потърси помощ от страната, в случай че бъде определен.

" Не съм мислил още за всички хора, с които ще работя, само че сигурно част от остарелия Изпълком ще остане. С множеството имена в Изпълкома към този момент съм наясно, само че към този момент няма да издавам нищо ", разкри дългогодишният кадър на БФС.

" Ако не бъда определен, аз съм подготвен да поддържа всеки един президент, в случай че желае моята помощ, несъмнено. Ако ли не, ще си пребивавам живота на пенсионер. Благодарен съм, че моят живот мина във футбола. За всичките тези години имаше и доста хубави, и доста отрицателни моменти. Все отново считам, че радостните преживявания бяха повече ", продължи той.

" Надявам се да съумея да убедя страната, че тя би трябвало да оказва помощ на българския футбол ", приключи Михаил Касабов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР