Канбера призова Китай да освободи австралийска журналистка, за да може

...
Канбера призова Китай да освободи австралийска журналистка, за да може
Коментари Харесай

Австралия изрази дълбока загриженост за репортерка, задържана в Китай през 2020 г.

Канбера прикани Китай да освободи австралийска журналистка, с цел да може тя да се събере със фамилията си. Това се случи в деня, в който се означават 1000 дни от ареста на телевизионната водеща, заяви Агенция Франс Прес.


Ченг Лей, някогашна водеща в китайската държавна телевизия CGTN, изчезна на 13 август 2020 година и по-късно беше упрекната в " изнасяне на държавни секрети в чужбина ".

Австралийският министър на външните работи Пени Уонг изрази " дълбока угриженост " по отношение на забавянето на делото на Лей, което съгласно мнозина е политически стимулирано.

" Въпреки че е била разграничена от фамилията си толкоз дълго време, тя сподели огромна устойчивост и храброст ", съобщи Уонг.

" Всички австралийци желаят тя да се събере още веднъж с децата си. "

Лей - майка на две деца, е една от няколкото задгранични жители, арестувани от Китай, откакто страните им влязоха в спор с Пекин.


Уонг и преди е посочвала, че ориста на австралийските жители, арестувани в Китай, е спънка, до момента в който двете страни се пробват да възстановят връзките между тях.

Приятелят на Лей - Ник Койл, написа пламенна молба за нейното освобождение.

" Сега, 1000 дни по-късно, към момента не знаем за какво е била отвлечена, за какво е упрекната в съзнателно неразбираеми нарушавания на националната сигурност и по кое време може да бъде още веднъж с нас ", написа той в публикация за вестник „ The Australian “, оповестена в понеделник.

" Другите жертви на непрозрачната китайска правна система в този случай са нейните две деца - тогава на девет и единадесет години. "

След изгубването си Лей е имала стеснен контакт с външния свят и са ѝ били разрешени единствено ежемесечни консулски визити. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР